Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul „Aici-Acolo”, 24-26 mai 2024

Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul „Aici-Acolo”, 24-26 mai 2024

Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP:

Să nu uităm niciodată că împreună suntem România!

În perioada 24-26 mai 2024, a avut loc la București seria de evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în cadrul celei de-a VII-a ediții a Festivalului „Aici-Acolo”, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Peste 500 de români din afara granițelor țării, din 34 de țări, s-au întors pentru trei zile în România, la invitația DRP, într-o călătorie menită să pună în valoare tezaurul nostru cultural și
să-i reconecteze la valorile care definesc identitatea noastră națională.

„Ne-am adunat din nou la București ca să sărbătorim ziua noastră, a tuturor românilor de pretutindeni. În ciuda distanțelor care ne despart, ne unesc dorul de casă, tradițiile și valorile românești. Aceste zile sunt menite să ne întărească legăturile și să ne amintească de puterea unității noastre. Să nu uităm niciodată că împreună suntem România!”, a declarat Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP, în deschiderea de la Patriarhia Română.

Pe parcursul activităților incluse în program, românii prezenți din diaspora și din comunitățile istorice au avut oportunitatea de intra în dialog cu reprezentanți ai instituțiilor statului,
de a-și împărtăși experiența de viață și de a-și expune îngrijorările și nevoile. Accesul la educație în limba română rămâne principala preocupare, reprezentanții mediul asociativ solicitând sprijinul instituțiilor statului în conservarea și promovarea identității lingvistice în rândul tinerelor generații.

”Aceasta nouă ediție a Festivalului „Aici-Acolo”, inițiat acum 7 ani de Administrația Prezidențială, este un eveniment menit să creeze punți de legătură între artiștii, reprezentanții mediului asociativ, oamenii de afaceri, cercetătorii, medicii și profesorii din țară și cei din străinătate, de “aici” și de “acolo”, care, împreună, pot genera proiecte bune pentru România”, a punctat Sandra Pralong, Consilier de Stat, Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, în deschiderea evenimentului.

În rezolvarea aspectelor legate de nevoile specifice ale comunităților de români, Gheorghe Cârciu, demnitarul DRP a reamintit proiectul-cheie al Departamentului – înființarea centrelor comunitare, promulgat de președintele României. În acest context, a făcut apel la toate instituțiile implicate, din cadrul Guvernului României, de a acorda sprijin în acest an pentru înființarea primelor 10 centre comunitare în țările cu cele mai mari comunități de români. 

„Departamentul poate contribui la dezvoltarea comunităților de români de peste granițe doar alături de un mediu asociativ activ și implicat, care să vină cu proiecte de impact. Programele noastre de finanțare acoperă tot ceea ce ține de românii din afara granițelor.  În același timp, să nu uităm că părinții au un rol esențial în a învăța copiii să vorbească limba română”, a transmis în cadrul discuțiilor secretarul de stat al DRP, Gheorghe Cârciu.

Activitățile incluse în programul evenimentului Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul „Aici-Acolo” au adus în fața participanților artiști români din țară și din străinătate, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, film etc.

La Ateneul Român, sute de români din toate colțurile lumii s-au bucurat de o experiență muzicală care a îmbinat zona consacrată a muzicii clasice cu cea a creației contemporane românești.

În ultima seară, la Opera Română, în prezența reprezentaților Administrației Prezidențiale, a Prim-Ministrului Marcel Ciolacu, ai reprezentanților instituțiilor de stat, ai mediului asociativ, academic și de afaceri și ai presei, a fost serbată Ziua Românilor de Pretutindeni, celebrată din 2015 în ultima duminică a lunii mai.

Cu această ocazie, Sandra Pralong, Consilier de Stat, Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, a transmis mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis, prin care a subliniat: „Împreună am schimbat felul în care instituțiile statului îi privesc pe cei aflați departe de țară. Acum, autoritățile înțeleg mai bine cum poate fi transformată plecarea la muncă sau la studii în străinătate dintr-o pierdere pentru România, într-o oportunitate care nu trebuie irosită. Experiența cu care concetățenii noștri se reîntorc în țară și implicarea românilor în comunitățile în care trăiesc sunt astăzi puse în valoare prin politici publice dedicate cum ar fi: măsuri menite să îi ajute pe copiii rămași în țară, să apere drepturile lucrătorilor sezonieri în țările gazdă, să echivaleze cu celeritate diplomele pentru studenți sau să îi reîncadreze pe piața muncii pe cei care doresc să revină în țară.”

Mesajul integral al Președintelui României este disponibil aici: https://www.presidency.ro/ro/media/diaspora/mesajul-presedintelui-romaniei-klaus-iohannis-transmis-cu-prilejul-zilei-romanilor-de-pretutindeni1716704388

Premierul României, Marcel Ciolacu, a adresat un mesaj de susținere românilor din afara granițelor țării: „Nu am nicio reținere să spun că acesta este principalul eșec al clasei politice românești de după Revoluție. Iar, ca exponent vremelnic al acestei clase politice, dar – în primul rând – ca om, vă rog să îmi permiteți să vă cer scuze pentru că n-am putut mai mult și mai bine. Vă cer iertare pentru că n-am fost în stare să vă ținem acasă!

Doamnelor și domnilor, am înțeles perfect mesajul dumneavoastră. Sunt conștient că mulți dintre dumneavoastră sunteți deciși să rămâneți definitiv peste hotare. Și, de aceea, în toate întâlnirile pe care le-am avut cu liderii europeni, de aproape un an de când sunt prim-ministru, am încercat să obțin ceva pentru românii din afara granițelor.”

Mesajul integral al Prim-Ministrului este disponibil aici: https://gov.ro/ro/stiri/participarea-premierului-marcel-ciolacu-la-ceremonia-dedicata-zilei-romanilor-de-pretutindeni#null

În încheierea evenimentelor, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a afirmat: „În aceste zile am fost uniți de tradiții și muzică românească. Legătura dintre noi nu este ruptă și nici nu poate fi. Îi mulțumesc Prim-Ministrului Marcel Ciolacu că a fost alături de noi, pentru că este fără doar și poate premierul tuturor românilor de pretutindeni. Iar sprijinul pe care-l avem din partea Guvernului este extrem de important ca noi să reușim să păstrăm identitatea națională în afara granițelor. Vom avea în continuare nevoie de susținere și știu că ne putem baza pe angajamentul pe care-l are pentru toți românii, indiferent unde trăiesc ei.

Voi face tot ceea ce ține de mine să continui această muncă pe care mi-am asumat-o cu doi ani în urmă și am încrederea că alături de colegii din Guvern se vor înfăptui lucruri și mai folositoare pentru diaspora românească.

La mulți ani, dragi români de pretutindeni! Voi sunteți ai noștri, cum patria mamă este a voastră!”

***

„Ziua Românilor de Pretutindeni” este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, potrivit Legii 101/2015 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, ca o formă de recunoaștere a importanței pe care statul român o acordă comunităților de români care trăiesc în afara granițelor țării.

Da-i o nota Articolului

5 / 5. Numarul de voturi: 2

leave a reply