Vrei să vezi Suceava de altădată, de la 1900 în prezent? Tur VR și tur ghidat prin Suceava veche

Proiect de educație muzeală lansat de Muzeul Național al Bucovinei

O modalitate inedită de cunoaștere a istoriei orașului Suceava, de promovare și aducere în atenția publicului a clădirilor istorice care încă mai există și care trebuie protejate pentru păstrarea identității culturale, o modalitate plăcută și relaxantă de turism cultural, o altă formă de desfășurare a orelor de istorie sau a școlii altfel, este propunerea cu care Muzeul Național al Bucovinei vine în fața publicului prin proiectul lansat.

„Vrei să vezi Suceava de altădată. De la 1900 în prezent” este proiectul de educație muzeală prin care publicul, de toate vârstele, este invitat la o incursiune VR prin Suceava anului 1900, urmată de tur ghidat prin Suceava veche.

Activitățile sunt structurate în două părți, vizita virtuală și turul ghidat. Participanții încep cu o „teleportare” în Suceava anului 1900,prin intermediul ochelarilor VR, urmată de o plimbare la pas – tur ghidat, prin zona centrală a Suceveizilelor noastre.

În prima etapă a proiectului, cu ajutorul ochelarilor virtuali, a telecomenzilor și a programelor speciale, îndrumați de specialiștii muzeului, vizitatorii vor călători, în caleașcă, pe străzile Sucevei de la 1900.

Vor avea ocazia să admire străzile, clădirile şi personajele acelei perioade. Pentru o acuratețe deosebită a prezentării virtuale, la realizare au fost utilizate documentațiişi fotografii din colecţia Muzeului Național al Bucovinei, din acea perioadă.Au fost utilizate planurile şi releveele realizate de studenţi ai Institutului de Arhitectură „Ion Mincu”, executate în 1956. Releveele au fost realizate cu detalii pentru faţadeşi feronerie. Au fost utilizate fotografii de epocă, cu personaje, clădiri din acea perioadă. Spaţiul în care este amplasat sistemul de realitate virtuală este special amenajat, publicul putând „călători în timp” pe banchete specifice caleștilor, achiziționate special pentru ca senzația de plimbare cu trăsura să fie cât mai reală.

După vizita virtuală, revenim cu participanții în viața reală, invitându-i la un tur ghidat în Suceava veche.

Pentru interactivitate și o vizită cât mai plăcută, muzeul a realizat o broșură a traseului pe străzile din centrul orașului, care cuprinde poveștile clădirilor, imagini, dar și câteva întrebări și jocuri educative. Participanții, organizați în grupuri, vor primi publicația, care beneficiază de o grafică de excepție, realizată chiar de specialiștii muzeului. „Turiștii noștri” se vor putea bucura de poveștile clădirilor precum cea a Muzeului de Istorie, Palatul Administrativ, Biserica Romano-Catolică, Muzeul de Științele Naturii, Colegiul „Ștefan cel Mare”, Biserica Armenească, Casa „Samuil Ungureanu”, „Cepoi Gheorghe” și alte case de pe strada Armenească, acesta fiind, de altfel, și traseul ghidat.

Perioada de derulare a proiectului: mai – septembrie 2022.

Grupurile vor fi formate din minim 10 persoane.

Vârsta: începând de la 12 ani.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply