Trimite-ţi copilul în vacanţă, în tabere gratuite !!!

  Românii din diaspora îşi pot trimite copiii, în ţară, în tabere gratuite şi ăn această vară.  Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului organizează cea de-a XIII-a ediție a Programului de tabere „ARC”.

Programul destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni, va fi organizat în Centrele de Agrement Oglinzi, jud. Neamţ, în perioada 18 iulie-22 august a.c. și Sângeorz -Băi, jud. Bistrița-Năsăud, în perioada 18 iulie –  15 august a.c., în serii consecutive de câte şapte zile.

La Oglinzi, vor fi organizate 5 serii a câte 7 zile în perioadele: 18-25 iulie, 25 iulie-1 august, 1-8 august, 8-15 august, 15-22 august 2022.

La Sângeorz-Băi, vor fi organizate 4 serii a câte 7 zile în perioadele : 18-25 iulie, 25 iulie-1 august, 1-8 august, 8-15 august 2022.

         La ediția din acest an sunt invitați să participe 1.225 de elevi, studenți, tineri și profesori români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, precum şi din diaspora. Activităţile organizate în cadrul Programului se vor axa pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, informarea participanţilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească. De asemenea, în două din cele șapte zile, vor fi organizate excursii la obiectivele culturale și turistice din zonă.

Grupurile se vor constitui cu spijinul misiunilor diplomatice şi a mediului asociativ, respectând următoarele criterii:

Criteriile de selecţie obligatorii pentru participanţii la Programul „ARC” sunt următoarele:

  • sunt români de pretutindeni, în conformitate cu Art.1, alin. 2 din Legea 299/2007, cu completările și modificările ulterioare (se recomandă elevi cu vârsta cuprinsă între 8 – 18 ani și studenți sau tineri cu vârsta până în 35 de ani);
  • au cunoştinţe de bază ale limbii române;
  • și/sau au câștigat un loc în tabără la ediția online ARC 2021.

Criteriile orientative în realizarea cu prioritate a selecției:

  • au prioritate cei care participă pentru prima dată la programul „ARC”;
  • sunt câştigători ai olimpiadelor/concursurilor naţionale şi internaţionale sau au rezultate bune la învăţătură;
  • au rezultate şi aptitudini deosebite în sport, muzică, arte plastice etc.;
  • au rezultate remarcabile în promovarea identităţii româneşti;
  • sunt membrii activi sau simpatizanţi ai mediului asociativ românesc din ţările de reşedinţă şi se implică în activitatea acestora;
  • să se constituie în grupuri de cel puţin 9 elevi, cu un însoţitor persoană adultă;
  • îndeplinesc toate cerinţele pentru deplasarea în România (au paşaport, viză, aviz epidemiologic etc.).

      Pentru grupurile care se vor constitui în diaspora este recomandat ca grupul să se constituie din minim 9 copii şi este obligatoriu să fie însoţit de un adult, care îşi va asuma responsabilitatea pentru siguranţa acestora.

Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare şi masă pentru toţi participanţii din cele două tabere. De asemenea, DRP va organiza şi va suporta transportul pentru participanţii din comunităţile istorice, precum şi cheltuielile de transport din Bucureşti până la tabere şi retur pentru grupurile participante din diaspora. Precizăm că participanţii din diaspora îşi vor asigura, din surse proprii, cheltuielile de transport din ţara de reşedinţă până la Bucureşti şi retur.

În 2022, pentru grupurile din diaspora au fost alocate 230 de locuri, iar înscrierile se pot face până la data de 17 iunie 2022, direct la DRP sau la misiunile diplomatice, la următoarea adresă de e-mail taberearc@dprp.gov.ro. În cazul în care locurile nu vor fi ocupate până la data menţionată mai sus, acestea vor fi realocate participanţilor din comunităţile istorice.

Pentru locurile alocate participanţilor din comunităţile istorice selecția va fi realizată cu ajutorul misiunilor diplomatice și a mediului asociativ. Toate detaliile privind criteriile de selecție și locurile alocate se regasesc  pe site-ul  http://dprp.gov.ro/web/tabere-arc-2022/.

Credit info si foto :http://dprp.gov.ro/web/

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply