Topul ţărilor cu acţiuni în întreprinderile româneşti

       Institutul Naţional de Statistică a realizat un studiu privind  ţările care controlează subgrupuri de întreprinderi din România. In top. pe primele trei pozitii se afla Germania, Franţa şi Statele Unite ale Americii.

      Conform studiului în anul 2020, în ţara noastră erau aproape 91.000 de  grupuri de întreprinderi, din care puţin peste 5.500 rezidente şi aproape 86.000  multinaţionale (523 controlate din interior, respectiv 85.171 controlate din străinătate).

         Potrivit INS, Din totalul grupurilor de întreprinderi naţionale, 5.140 erau rezidente, peste 6% din total grupuri, dintre acestea peste 98% fiind constituite din două sau mai multe unităţi legale.

         Astfel, in 2020, din totalul multinaţionalelor controlate din străinătate şi aflate pe teritoriul românesc, aproape 14.000 erau controlate de persoane juridice străine, iar peste 71.000 erau controlate de persoane fizice străine.

        În aceeasi perioadă aproape 30% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate.

          În întreprinderile controlate din top 10 ţări,în perioada menţionată, şi-au desfăşurat activitatea aproape una din cinci persoane, din totalul numărului de salariaţi la nivelul economiei naţionale.

         In ceea ce priveşte ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (16,5%), pe locul doi sunt cele controlate din Franţa (12%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (8,8%).

        Domeniile în care activează salariaţii, dinsubgrupurile de întreprinderi controlate din Germania sunt  Industria prelucrătoare (8,3%),  Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,0%) activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,8%).

        În cazul  Franţei domeniile sunt , 5% în industria prelucrătoare, iar 2,6% în comerţ cu ridicata şi cu amănuntul si repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

        Subgrupurile de întreprinderi controlate din SUA se centrează pe comerţ cu ridicata şi cu amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor .

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply