Teste de salivă pentru COVID-19, în Galicia

Într-o regiune din Spania, autorităţile încearcă să aplice testele de salivă pentru COVID-19. Acestea ar putea constitui o modalitate de diagnosticare uşoară şi rapidă, care ar facilita limitarea răspândirii virusului. Noul sistem se află în pregătire într-un spital din oraşul Vigo şi modelul ar putea fi preluat şi de regiunea Ţara Bascilor.

Regiunea nordică Galicia pregăteşte sistemul de testare masivă cu ajutorul salivei. Va fi primul din Spania şi constă în mostre pe care orice persoană şi le poate preleva acasă, înregistrând informaţiile într-o aplicaţie pe telefonul mobil. Ulterior, proba este predată la un centru de sănătate şi va fi analizată de roboţi cu o capacitate de realizare a 100.000 de analize pe lună.

Metoda de diagnosticare prin mostrele de salivă capătă credibilitate din ce în ce mai mare, după ce studiile ştiinţifice au arătat că fiabilitatea lor este similară cu a testelor realizate în prezent în spitale. În plus, autoprelevarea de salivă ar putea rezolva problemele de siguranţă şi de resurse, fiind o modalitate foarte ieftină, precum şi mai puţin invazivă faţă de exudatul nazofaringian practicat acum.

Diagnosticul pe baza mostrei de salivă ar creşte capacitatea de testare, uşurând urmărirea cazurilor şi controlul răspândirii noului coronavirus, mai ales în această perioadă, în care Spania raportează zilnic peste 3.000 de noi cazuri de COVID-19. Totuşi, experţii atenţia că metoda nu poate înlocui definitiv testele PCR, care sunt deocamdată cele mai fiabile, ci poate fi una complementară.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply