Tabere internaţionale pentru copiii români din diaspora

              Copiii românilor din diaspora pot participa la Taberele de Educație, Tradiție și Spiritualitate Ortodoxă . Aflate la cea de-a XV- a ediție, de la debutul proiectului, în anul 2006, taberele contribuie la păstrarea şi afirmarea identităţii lingvistice, culturale și spirituale a românilor din diaspora şi la formarea noii generaţii, care va reprezenta România în străinătate.

          Pentru prima dată, în acest an tabăra  este organizată în cadrul Schitului Bunavestire din vecinătatea Mănăstirii Tismana, schit construit în ultimii 15 ani de către Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM). Aici se creează premisele dezvoltării unui mic Centru de tineret pentru copiii români din diaspora, dat fiind faptul că, în ultimii 15 ani, peste 3500 de copiii au venit aici vara, creându-se astfel amintiri, dar mai ales o afinitate față de această locație, cu care  o generație de copii din diaspora se identifică. Taberele s-au  desfășurat, de-a lungul  celor 15 ani, la Mănăstirile Tismana, Neamț, Caraiman și Durău.  

         În anul 2022, taberele sunt organizate în 3 etape (11-19 Iulie 2022, 22-30 Iulie 2022 și 3-11 august 2022) și vor avea 195 participanţi (165 de participanți și 30 de animatori, în cele trei serii).

     Ideea iniţierii unei tabere  internaționale de educație, tradiție și spiritualitate ortodoxă adresată copiilor românilor din cuprinsul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM) a apărut în anul 2006, ca urmare a identificării necesității de a oferi acestora posibilitatea de a intra în contact cu tradiţiile şi identitatea culturală, lingvistică şi religioasă a părinţilor lor, dar şi de a trăi, timp de minim opt zile, în ţara lor de origine. Era, la acea vremea, o nevoie și a rămas și astăzi, când,  un număr foarte mare de copii români s-au născut în afara granițelor României.

            Acestea reprezintă, chiar și după atâția ani, o noutate atât pentru membrii comunităţilor de români din diaspora, cât şi pentru oferta de tabără din România, întrucât dă posibilitatea copiilor să desfăşoare activităţi dintr-un spectru foarte larg (atelier de pictură icoane, atelier de muzică, atelier de olărit, atelier de creație, atelier de limba română sau de comunicare, atelier de teatru, drumeţii și excursii, activități și întreceri sportive), permiţând, astfel, participanţilor deprinderea unor abilităţi, dobândirea unor cunoştinţe interdisciplinare: cunoştinţe de limba română, de faună şi floră specifică zonei, prin vizitarea mănăstirilor, a peşterilor şi a împrejurimilor taberei, cunoştinţe despre tradiţiile româneşti şi despre credinţa strămoşească, prin intermediul catehezelor.

        Taberele răspund nevoii copiilor români din cuprinsul MOREOM de a se întâlni, de a petrece un timp în țara de origine a părinților lor, dar și de a interacționa cu copiii români care locuiesc acasă, în România, căci anual în tabără participă și un număr de copii care locuiesc în țară.

           De-a lungul timpului (2006-2019), copiii care au participat inițial în tabără au devenit animatori și moderatori și s-au implicat activ în asociațiile de tineret ale românilor din diaspora (NEPSIS/ATORG) sau în școlile parohiale dezvoltate de către parohiile românești din cuprinsul MOREOM.

Taberele sunt o expresie a bucuriei, a entuziasmului și a regăsirii. Sunt un imbold pentru copiii și tinerii români din cuprinsul MOREOM să descopere sau să aprofundeze istoria, cultura și spiritualitatea poporului român. Creează mediul în care aceștia își cunosc rădăcinile și înțeleg de ce anume sunt speciali în acest mare carusel european.

 Credit info si foto*:https://www.facebook.com/MOREOM.ro

http://www.mitropolia.eu/ro/?fbclid=IwAR12Tcnzz8RK7ccXdVN5waPgFOv_hK9AJM9AwkLjUn0R5FlFcKrxZKNucdo

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply