Studiul despre noul coronavirus

Cercetările realizate de Universitatea din Barcelona ar demonta ipoteza vehiculată la Wuhan, afirmând că noul coronavirus circula deja în Europa în martie 2019.

În urma analizei apelor uzate din oraşului spaniol, data exactă a apariţiei COVID-19 la Barcelona ar fi 12 martie anul trecut. Dacă acest lucru ar fi adevărat, ipoteza de la Wuhan ar fi nulă.

Însă, savanţii italieni au invitat la prudenţă. Lipsesc încă mai multe confirmări care să ateste rezultatele oamenilor de ştiinţă catalani. Oricum, trebuie subliniat faptul că Institutul Superior al Sănătăţii din Italia (ISS) a dezvăluit, tot prin acelaşi sistem, că noul coronavirus era deja prezent în Lombardia în decembrie.

Teste ulterioare, de data aceasta analizând sângele unor pacienţi, au atestat apariţia coronavirusului în Liguria, tot în luna decembrie.

Cel mai recent studiu realizat de universitatea catalană ar duce la o revizuire a întregului istoric al virusului, a cărui apariţie la Wuhan, până în prezent, datează din decembrie 2019. În ianuarie, ar fi ajuns apoi în Europa şi în februarie primul caz din Italia, înregistrat la Codogno.

Studiul de la Barcelona ar plasa prezenţa sa în Europa chiar şi cu un an mai devreme decât a afirmat China.

„Cercetarea, la care au participat cercetătorii grupului de virus enteric de la UB Gemma Chavarria-Miró, Eduard Anfruns-Estrada şi Susana Guix, condusă de Rosa Maria Pintó şi Albert Bosch, face parte din proiectul de supraveghere al SARS-CoV-2. Deşi COVID-19 este o boală respiratorie, s-a demonstrat că în fecale se găsesc cantităţi mari din genomul coronavirusului care ajung ulterior la canalizări”, informează site-ul oficial al universităţii.

Cercetătorii au analizat, apoi, probe congelate din perioada cuprinsă între ianuarie 2018 şi decembrie 2019. Au fost găsite genomuri COVID în cele din martie 2019, când încă nicăieri în lume nu se vorbea despre coronavirus.

În plus, după cum a explicat Albert Bosch, „toate eşantioanele au fost negative pentru prezenţa genomurilor SARS-CoV-2, cu excepţia datei de 12 martie 2019, unde nivelurile SARS-CoV-2 au fost foarte scăzute, dar în mod clar pozitive potrivit PCR şi, în plus, folosind două obiective diferite”.

Oraşul catalan, atât din motive de turism, cât şi de afaceri, primeşte mulţi străini în fiecare an. Cu siguranţă acelaşi lucru s-a întâmplat şi în alte oraşe din lume, deoarece majoritatea persoanelor afectate de coronavirus au simptome foarte similare cu cele ale gripei, probabil că la început primul caz nu a fost diagnosticat.

Matteo Bassetti, medic primar de boli infecţioase la Spitalul „San Martino” din Genova, a subliniat diferenţa cu studiile făcute în Liguria. În acest caz, experţii au arătat că unii pacienţi au produs anticorpi încă din decembrie.

Profesorul Luigi Lopalco a comentat ştirea, astfel: „Mi se pare foarte ciudat, sugerez prudenţă”.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply