STUDIU: COVID-19, capabil să invadeze creierul

Durerile de cap, starea de confuzie şi delirul, experimentate de unii dintre pacienţii diagnosticaţi cu boala COVID-19, pot fi rezultatul unei invazii directe a coronavirusului la nivelul creierului, conform concluziilor unui studiu. Acesta, deocamdată în stadiu preliminar, oferă indicii care susţin ceea ce până în prezent era doar o teorie în mare parte nedovedită.

Potrivit studiului, virusul este capabil să se multiplice în interiorul creierului, iar prezenţa acestuia în organul gândirii privează de oxigen celulele vecine. Frecvenţa acestor cazuri nu este deocamdată cunoscută.

Faptul că Sars-CoV-2 ar fi capabil să penetreze bariera hematoencefalică, o structură care înconjoară vasele de sânge din creier şi încearcă să blocheze substanţele străine, nu este complet şocant, notează AFP.

Unul dintre principalele argumente contra teoriei invaziei directe a creierului a fost acela că organul gândirii nu deţine niveluri ridicate ale unei proteine numite ACE2, de care se ataşează coronavirusul şi care se găseşte din abundenţă în alte organe, precum plămânii.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply