Româncele pot primi 40.000 de euro pentru a deschide sau dezvolta o afacere în ţară. S-a dat startul Programului Femeia Antreprenor iar proiectele cu planuri de afaceri pot fi depuse timp de 30 de zile.
Principalele 2 condiţii care ar trebui îndeplinite : firmele care depun proiecte trebuie să aibă cel puțin un asociat femeie care să dețină minim 50% din acțiuni și să participe cu cel puţin 5% din cheltuielile eligibile.
Linkul de finaţare precum şi manualul întregului program se regăsesc la http://turism.gov.ro/web/2022/08/18/manual-femeia-antreprenor-2022/
Atenţie !!! Femeile antreprenor care solicită finanţare vor asigura investiția din resurse proprii sau din credite, iar apoi statul le va rambursa suma. Cuantumul acestei sume nerambursabile depinde de numărul de locuri de muncă înființate.
Programul Femeia Antreprenor va fi al treilea apel deschis în 2022 pentru IMM-urile din România și vizează diminuarea decalajelor dintre femeile și bărbații antreprenori, în contextul în care doar 36,84% din asociați sau acționari sunt femei, potrivit ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu.
„Programul contribuie, totodată, la atingerea standardelor OECD privind egalitatea de gen în domeniul antreprenorial fiind o măsură personalizată, care asigură accesul la finanțare a femeilor antreprenor. Egalitatea de șanse se obține, în primul rând, prin micșorarea deficitului sistematic existent”, a mai declarat acesta.
Programul a debutat joi 18 august, la ora 10:00, iar proiectele pot fi depuse pentru finanțare Femeia Antreprenor 2022 în termen 30 de zile LUCRĂTOARE (până la ora 20.00, în ultima zi).
Bugetul maxim al programului pentru anul 2022 este 157.624.000 lei, iar beneficiarele pot obține maxim 200.000 lei/societate. Numărul societăți beneficiare este aproximativ 785 pentru anul 2022.
Call Center pentru informații legate de particularitățile măsurii de sprijin: 0219059 .
Aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul Programului, Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 100.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.
Aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul Programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.
Beneficiarii vor putea accesa credite-punte de la cele 7 bănci partenere pentru implementare și credite pentru asigurarea aportului propriu. Sunt cheltuieli eligibile din grant și cheltuieli financiare aferente creditelor/ garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării proiectelor acceptate în cadrul Programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului.
Sursă info http://turism.gov.ro/web/2022/08/18/manual-femeia-antreprenor-2022/