Spania are nevoie de imigranţi. Reformă a pieţei muncii

credit foto: VIP Event Valencia

          Spania a adoptat săptămâna aceasta o reformă prin care imigranţii vor putea să se angajeze mai uşor şi să-şi legalizeze statutul. Regatul Spaniei a luat aceste măsuri în contextul în care, de câţiva ani se confruntă cu o criză a forţei de muncă în domenii vitale pentru buna funcţionare a economiei sale. Chiar şi cu o rată a şomajului ridicată, deficitul de personal din sectoare precum agricultura sau turismul se face uternic resimţit , în special după pierderile cauzate în perioada pandemiei..

           
Ministrul spaniol al securităţii sociale José Luis Escriva a declarat într-o conferinţă de presă că această reformă, aprobată de guvern, prevede ”mai multe măsuri de anvergură” menite să ”încurajeze o imigraţie reglementată, ordonată şi sigură”.

             Reforma vizează în special regularizarea imigranţilor fără documente prezenţi pe teritoriul spaniol de cel puţin doi ani. Aceştia vor putea fi astfel integraţi mai uşor în societate, putând ocupa în mod legal un loc de muncă sau beneficia de formare în sectoarele economice unde există numeroşi angajaţi nepregătiţi.

                Un alt aspect important se referă la accesulpe piaţa de muncă spaniolă pentru studenţii străini, care vor fi autorizaţi să muncească până la 30 de ore pe săptămână, pe durata studiilor şi, ulterior, să se integreze pe piaţa muncii după formarea lor, fără obligativitatea de a fi trăit în prealabil trei ani în Spania, cum era nevoie până acum.

              Noile măsuri sunt menite să favorizeze reunificarea familială şi acordarea de vize de muncă în sectoarele care se confruntă cu criză de forţă de muncă. Specialiştii susţin că măsurile vor contribui şi la scăderea costurilor sociale şi economice pentru Spania.


                In present Spania se confruntă cu o rată a şomajului de 13,65%, una dintre cele mai ridicate din zona euro şi de ani de zile are o lipsă acută de forţă de muncă în anumite sectoare economice, precum turism, agricultura, construcţiile sau transporturile.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply