Se nasc tot mai multi copii romani in Austria

       In 2021,  peste 760 de familii de romani sau mixte si-au crestinat copiii in Austria .

Deasemenea au fost oficiate 93 de cununii, in cele 25 de parohii ortodoxe din aceasta tara. Datele au fost comunicate in cadrul conferinței preoțesti „Pastorația în diaspora: priorități și șanse”, desfasurata la Parohia românească „Pogorârea Sfântului Duh și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Viena, in prezenta  Înaltpreasfințitului Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, citeaza basilica.ro.

        Comunitatea romaneasca din Austria numara peste  132.000   de suflete si se afla pe locul doi in topul strainilor, dupa germani. In ultimii 12 ani, numărul românilor din Austria a crescut exploziv , cu aproape 250%,  copiii fiind pe locul trei în topul minorităţilor care învaţă în şcolile din aceasta tara. 

     Varsta medie a celor care lucreaza aici este de 31 ani , fiind cea mai tanara comunitate romaneasca din Uniunea Europeana. Limba română este pe locul trei, ca primă limbă vorbită (negermană) între copiii de 4-5 ani, dupa  turcă, sârbo-croata și bosniaca.

     Daca in Spania sau Italia, romanii lucreaza cu precadere in agricultura sau în îngrijirea persoanelor  in varsta, in Austria ei aleg  domenii precum sistemul medical sau turismul, având studii peste nivelul mediu și salarii mari. De exemplu in  sistemul medical acestea pornesc de la 2000-2500 de euro.

Mai multe informatii : „Statistisches Jahrbuch Migration& Integration 2021“

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply