„Sâmbra oilor”, sărbătorită lângă Paris

          Chiar daca emigrează la mii de kilometri depărtare de locurile natale, românii din diaspora nu uită obiceiurile învăţate în copilărie. E surprinzător să vezi cum în inima Franţei, comunitatea românească recreează o oază din inima Oaşului.

        Peste 1000 de români s-au adunat la le Blanc-Mesnil, în apropierea Parisului pentru a sărbători  „Sâmbra oilor”. Cei mai mulţi proveneau din Tara Oașului şi au dorit să aducă o parte din România veritabilă , pe tărâmuri franceze pentru a le arăta şi localnicilor câte ceva din bogata cultură românească.

   Sâmbra Oilor e un vechi obicei din Oaș, care are loc la sfârșitul primăverii. Înainte de a merge la stână oile sunt numărate și este măsurată cantitatea de lapte pe care o dau. După aceste operațiuni, localnicii sărbătoresc. Chiar dacă se află departe de locurile natale, românii de aici respectă cu sfinţenie tradiţiile.

        Evenimentul a fost organizat cu sprijinul asociației Graiul Oșenesc şi a autorităţilor locale. Renumele de care se bucură comunitatea de români din această parte a Franţei, a făcut ca autorităţile să sprijine activităţile organizate de aceştia.

         În orașul de lângă Paris trăiesc peste doua mii de români, relația cu primăria fiind excelenta. Primăria a semnat un acord cu Institutul Limbii Romane si, de doi ani, trei școli primare găzduiesc cursul de limbă, cultură și civilizație românească.

Blanc-Mesnil are o tradiție de primire a cetățenilor din alte țări. Astfel, în anii 50-60 au venit mulți portughezi iar după 1990 au început să sosească românii. Primarul localității este, de altfel, de origine portugheză, iar unul dintre consilierii municipali este un român, Grigore Moiș (care este și președintele asociației Graiul Oșenesc). La eveniment au participat si Excelenţa Sa , Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franţa şi fostul primar al localităţii, Thierry Meignen, în prezent senator, un puternic susţinător al relației cu România.

Credit info si foto :Cfo si fotoXCLUSIV  https://www.facebook.com/RoumanieenFrance/posts/pfbid0aF4bTT2xDWUFqYtANC5siw2WEKrca2JQfizhDP4q71NKMHKVWA2Bax1BnoLHS57Wl

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply