Romanca Anca Vasiliu a primit Premiul Academiei Franceze pentru Filosofie

       Anca Vasiliu este câștigătoarea Marelui Premiu pentru Filosofie pe anul 2022, din partea Academiei Franceze. Profesoară de filosofie greacă la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne, ea a fost recompensată de prestigioasa Academie pentru întreaga operă, peste trei decenii dedicate cercetării.

        Înalta distincţie reprezintă o recunoaştere a muncii sale neobosite şi  o plasează în compania selecta a unor nume ca Paul Ricoeur, Emmanuel Levinas sau Gilles Deleuze.

      Anca Vasiliu s-a născut în 1957 la Bucureşti. A fost muzeografă la Muzeul Satului, apoi cercetător la Institutul de Istoria Artei (Academia Română). Din 1990  însă a plecat în Franţa, la Paris, cu o bursă doctorală. După ce a obținut doctoratul a devenit  profesoară la Universitatea Sorbona și cercetătoare.

       În prezent, lucrează ca cercetător principal şi coordonator de lucrări în cadrul unei echipe de cercetători şi profesori de filosofie antică – Centre Léon Robin de recherches sur la pensée antique, afiliat Facultăţii de Filosofie a Universităţii Sorbonne (Paris IV). Deasemenea este doctor în filosofie şi conduce doctorate în acelaşi domeniu, potrivit site-ului suplimentuldecultură.ro.

        Este autor a numeroase studii şi a publicat o serie de volume ca : „La traversée de l’image” (Desclée de Brouwer, Paris, 1994); „Architectures de l’image. Monasteres de Moldavie, XIVe-XVIe siecles” (coeditor, Paris-Méditerranée şi Jaca Book, Paris, Milano, 1998), „Du diaphane. Image, milieu, lumiere dans la pensée antique et médiévale” (Vrin, Paris, 1997),; „Dire et voir. La parole visible du Sophiste” (Vrin, Paris, 2008); „Eikôn. L’image dans le discours des trois Cappadociens” (Presses Universitaires de France, Paris, 2010), volum tradus şi publicat de Doxologia în 2017; „Image de soi dans l’Antiquité tardive” (Vrin, Paris, 2012), volum distins cu premiul Montyon şi medalia de argint a Academiei Franceze; „Divines techniques. Arts et langage homérique a la fin de l’Antiquité” (Classiques Garnier, Paris, 2016); „Penser Dieu. Noétique et métaphysique dans l’Antiquité tardive” (Vrin, Paris, 2018); „Montrer l’âme. Lecture du Phedre de Platon” (Sorbonne Université Presses, 2021); etc

.

Sursa foto: https://www.academie-francaise.fr/anca-vasiliu

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply