Oraşul croat Rijeka şi oraşul irlandez Galway şi-ar putea prelungi calitatea de Capitale Europene ale Culturii din 2020 până la 30 aprilie 2021, din cauza efectelor crizei coronavirusului.
Ambele oraşe au fost puternic afectate de pandemie şi au fost împiedicate să pună în aplicare iniţiativele de Capitală Culturală Europeană. Executivul UE îşi propune, de asemenea, să amâne anul în care Novi Sad (Serbia) a fost ales să devină Capitală Culturală Europeană din 2021 până în 2022, şi anul în care Timişoara (România) şi Elefsina (Grecia) vor deţine titlul, din 2021 până în 2023.
„Rijeka şi Galway merită o şansă echitabilă de a-şi reveni şi de a-şi dovedi rezistenţa şi creativitatea”, a declarat vicepreşedintele CE pentru Promovarea modului nostru european de viaţă, Margaritis Schinas: „Deschiderea inimilor şi a minţilor, primirea publicului şi a artiştilor a fost întotdeauna seva Capitalei Culturale Europene”.
Comisarul a adăugat că este încrezător că „pentru Novi Sad, Timişoara şi Elefsina, timpul suplimentar va permite recuperarea declinului actual în sectoarele cultural şi turistic şi mobilizarea investiţiilor relevante.”
„Cultura a fost lovită de pandemie, iar Capitalele Culturale Europene nu fac excepţie. În ciuda energiei, entuziasmului şi profesionalismului echipelor şi partenerilor lor, Rijeka şi Galway nu au reuşit să-şi desfăşoare programele de Capitale Culturale conform planificării”, a declarat comisarul pentru cultură, Mariya Gabriel.
Ea a spus că speră că ambele oraşe „vor profita la maximum de posibilităţile oferite pentru a-şi prelungi anul special. Sunt sigură că Timişoara, Elefsina şi Novi Sad, care urmează să fie Capitale Culturale Europene, vor beneficia de timp suplimentar pentru a-şi pregăti programele ambiţioase.”
Propunerea Comisiei va fi transmisă Parlamentului European şi Consiliului spre examinare şi adoptare finală.