Peste 300 de medici români din Belgia precum și reprezentanți ai comunității farmaceutice românești au participat la Bruxelles la un eveniment dedicat diplomației medicale. In această țară există o importantă comunitate românească,având numeroși reprezentanți de marcă ai domeniului medical.
Găzduită de Muzeul de Artă și Istorie din Bruxelles, manifestarea a fost dedicată diplomației medicale, cooperării bilaterale româno-belgiene în domeniul sănătății și comunității medicale și farmaceutice românești din Belgia, fiind organizată de Ambasada României în această țară.
Unul dintre obiectivele acestei întâlniri l-a constituit crearea unei rețele a doctorilor români din Belgia. De asemenea a fost întărită ideea catalizării grupurilor de susținere a cooperării bilaterale româno-belgiene, de creștere a ponderii acesteia în ansamblul relațiilor dintre cele două state, precum și de implicare a comunității românești de doctori în proiecte de cercetare, construcție de spitale și cooperare cu România.
Comunitatea medicală românească este bine integrată în Regatul Belgiei, medicii români sunt considerați vectori de imagine,ambasadori ai țării noastre, ei reprezentând o punte de legătură între cele două state, România și Belgia.
Armonizarea legislativă între politicile de sănătate și cele de afaceri externe și crearea de competențe diplomatice specializate contribuie la înregistrarea unor avantaje considerabile, în contextul unor dezbateri din ce în ce mai actuale privind natura conceptului de sănătate mondială, interferențele cu aspecte ce țin de relațiile internaționale, mecanismele și cadrele internaționale de negocieri.
Intitulat CĂTRE O DIPLOMAȚIE MEDICALĂ ROMÂNEASCĂ, evenimentul a fost organizat în contextul împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe, sub denumirea ,,Departamentul Trebilor Străine și de Stat”.
În deschiderea evenimentului, Loreta Păun, consilier prezidențial în domeniul sănătății a declarat: “Dacă măreția unui popor se măsoară în contribuția sa la bunăstarea globală, cred cu tărie că lumea medicală românească reprezintă una dintre valorile oferite de România patrimoniului mondial. Ne rămâne datoria de a promova și exploata acest potențial extraordinar de care dispunem în diversificarea exercițiului diplomatic. Fără costuri uriașe, fără studii de oportunitate, doar prin formare, informare și un acord fin al pârghiilor deja existente.”
În cadrul evenimentului a fost lansată ideea creării unei platforme profesionale a doctorilor români din Belgia, care să faciliteze, pe de o parte, legătura între medicii români prezenți în această țară, pe de altă parte, contactul cu universitățile din România.
La finalul reuniunii Paula Seling a oferit celor prezenți un recital de excepție.
Sursa info : www.stiridiaspora.ro Credit foto : https://www.facebook.com/pages/Ambasada%20Romaniei%20in%20Regatul%20Belgiei/529664547399580/