Spania a înregistrat peste 12.000 de cazuri noi, în ultima săptămână, ceea ce a pus-o pe lista ţărilor nerecomandate pentru această vară. De mâine, în regiunea Madrid va fi obligatorie purtarea măştii de protecţie inclusiv pe stradă şi la terase.
Barurile şi terasele trebuie să se închidă cel mai târziu la ora 1:30, iar clienţii trebuie să prezinte datele de contact, pentru a putea fi urmăriţi în cazul izbucnirii unui focar.
Liderul regiunii Madrid a propus un aşa-numit „paşaport imunitar” în planul de combatere a focarelor de COVID-19. Experţii spun însă că acesta nu este bun.
Un paşaport imunitar pentru locuitorii regiunii Madridului ar ajuta la evitarea izolării şi ar favoriza accesul în siguranţă, în locuri precum săli de sport, muzee sau cinematografe, crede liderul regional Isabel Díaz Ayuso.
Ea însăşi fostă pacientă de COVID-19, doamna Ayuso, a precizat că a cerut Ministerului Regional al Sănătăţii să studieze viabilitatea proiectului, cu scopul ca cei care au depăşit deja boala să poate avea viaţă normală, în ideea că ei nu mai contaminează şi nu mai pot fi infectaţi.
Problema este, spun experţii, la rândul lor, că nu există încă suficiente informaţii privind durata imunităţii.
Studiul de seroprevalenţă, realizat în Spania, arată că 14% din cei care au avut imunitate au pierdut-o numai după câteva luni. Specialiştii nu exclud posibilitatea reinfectării, aşa că varianta paşaportului imunitar a fost respinsă în ţări ca Germania sau Marea Britanie. Nu este recomandat nici de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Unii epidemiologi şi jurişti atrag atenţia că acest paşaport imunitar ar duce implicit la discriminare, pentru că nu toată lumea are resurse pentru a se testa, dar şi la încălcarea legilor privind protecţia datelor personale şi la atingerea unor drepturi ca libera circulaţie.