Ministrul energiei, Virgil Popescu, a anuntat oficial ca prima mini central nucleara modulara comerciala va fi construita de compania americana NuScale in Romania.
Minicentrala, noul sistem comercial pe care americanii vor sa-l implementeze la nivel mondial pentru a reduce dependenta de alte tipuri de energie, ar trebui sa fie gata in anii 2027 – 2028, cu un an inaintea primei minicentrale modulare de acest tip care se construieste déjà in Statele Unite.
Romania a avut prioritate in acest proiect, tinandu -se cont de faptul ca a inceput eliminarea energiei obtinute din carbuni inaintea altor state dependente de acest tip de energie, cum sunt Polonia si Germania. Eliminarea centralelor pe carbune in tara este prevazuta pentru 2032.
Decizia americana vine dupa ce Romania si SUA au incheiat in 2020 un acord pentru dezvoltarea energiei nucleare, accord ce include si investitii de peste 8 miliarde de dolari in modernizarea unitatilor de la Cernavoda.
Ampalasamentul centralei apartine grupului Electrogrup. Centrala va avea o putere de 420 de megawati si va cotnine 6 module. In aceeasi locatie vor intra in sistemul energetic national si panouri solare cu o putere de 600 de megawati.
Proiectul ar putea avea un impact important asupra dezvoltarii zonei, la Doicesti existand déjà o centrala veche a carei activitate a fost suspendata.