Peste jumătate din teritoriul Spaniei trece la ultima fază de relaxare a restricţiilor

Peste jumătate din teritoriul Spaniei trece la ultima fază a restricţiilor sanitare, a treia, în vreme ce metropolele Madrid şi Barcelona trec la faza a doua.

Deja cu peste 27.000 de decese provocate de COVID-19, Spania se pregăteşte pentru noi valuri de epidemie cu o lege care va impune măsuri stricte de igienă şi distanţare socială în toate spaţiile publice.

Faza a doua din planul de tranziţie spre o nouă normalitate înseamnă permis pentru reuniuni de până la 15 persoane şi eliminarea orarului de plimbare şi sport în aer liber. De asemenea, ştrandurile pot fi deschise, se poate merge la plajă, iar sălile de sport pot funcţiona la o treime din capacitate.

Madrid, Barcelona, regiunea Castilia – León şi provincia Lleida, cele mai afectate zone de epidemia de COVID-19, trec cu întârziere de o săptămână în faza a doua.

În ultima etapă, a treia, se modifică şi responsabilitatea de gestiune, care trece de la guvernul central la cele regionale. Acestea au libertatea de a adapta atât măsurile, cât şi eliminarea definitivă a restricţiilor.

În mod direct, regiunile sunt responsabile de un nou val de epidemie. Deşi deplasările continuă să fie restricţionate şi controlate de Executivul de la Madrid, în ultima etapă se permite circulaţia între provinciile aceleiaşi regiuni, dar rămâne interzisă cea între regiuni.

Pentru a face faţă unor posibile noi valori de COVID-19, Guvernul de la Madrid pregăteşte o ordonanţă prin care obligă regiunile, în virtutea competenţelor, să îşi pregătească dispensarele şi spitalele cu echipamente, personal şi paturile necesare.

Este vorba despre un minim obligatoriu în caz de epidemie, a anunţat Pedro Sanchez. Virusul este prezent de aceea se pune la punct un sistem de detectare rapidă şi de urmărire a infecţiilor, precum şi de testare a oricărui caz suspect.

Pe măsură ce sunt eliminate restricţiile s-a observat şi o relaxare tot mai mare a oamenilor, în special a tinerilor, în privinţa reuniunilor sau a timpului petrecut la terase. De aceea şeful Guvernului a făcut apel la un comportament adecvat mai ales din partea tinerilor.

Ordonanţa privind noua normalitate după faza acută a epidemiei de COVID-19 va impune stricte măsuri de prevenire şi igienă în şcoli, la locul de muncă, în magazin şi săli de sport, pentru evitarea aglomeraţiilor. Noul decret se va aproba marţi, 9 iunie.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply