Pandemia a afectat sistemul de sănătate

Asistenţa medicală în 90% dintre ţările lumii a fost afectată de pandemia de coronavirus, potrivit unui raport dat publicităţii pe 31 august de către OMS.

Sondajul, cu date din 105 ţări din cinci regiuni din martie până în iunie 2020, indică faptul că au fost întrerupte acţiunile de rutină şi elective.

În cele mai sărace ţări, îngrijirile critice, cum ar fi diagnosticarea cancerului şi tratamentul HIV, au fost, de asemenea, suspendate. Sălile de urgenţă şi operaţiile de urgenţă au fost afectate într-o cincime din ţările analizate şi aproape un sfert au întrerupt transfuziile de sânge.

În Brazilia, datele colectate, începând din luna februarie şi până în luna mai de către Academia Naţională de Medicină, au arătat o scădere cu 60% a intervenţiilor chirurgicale de urgenţă în timpul pandemiei de COVID-19, în timp ce rata mortalităţii în aceste proceduri a crescut de la 5,2%, la 6,9%.

În Italia, una dintre cele mai afectate ţări de pandemie din lume, întreruperile din sistemul de sănătate ar putea fi vinovate pentru mai multe decese decât coronavirusul, potrivit studiilor efectuate de mai multe instituţii.

„Studiul arată deficienţe din cadrul sistemelor noastre de sănătate, dar ne ajută să ne pregătim pentru viitoarele pandemii”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În medie, ţările s-au confruntat cu scăderi la jumătate la cele 25 de servicii monitorizate. Cele mai mari lacune s-au produs la vaccinări (70% în campaniile de teren şi 61% în centrele de sănătate), la diagnosticare şi tratarea unor boli netransmisibile (69%), la planificarea familială şi la contracepţie (68%).

Diagnosticarea şi tratarea cancerului au fost afectate în 55% dintre ţări. Domenii precum tratamentul dentar şi reabilitarea au fost suspendate preventiv de multe guverne, ca parte a politicii de combatere a epidemiei.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply