OMS: „Nu vă atingeţi cotul, este periculos”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii interzice salutul cu cotul, pe care îl autorizase iniţial şi care devenise un obicei printre şefii de Stat, oamenii din showbiz, liderii protecţiei civile.

La modă chiar şi în rândul medicilor şi al experţilor din Comitetul Tehnico-Ştiinţific, chemat să consilieze guvernul şi toţi italienii cu privire la comportamentul care trebuie abordat pentru a înfrunta epidemia.

Salutul cu cotul este o greşeală, explică nimeni altul decât directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a folosit Twitter pentru a răspândi recomandarea, lansând un mesaj critic asupra noii practici a economistului Diana Ortega.

„Când salutaţi oamenii, cel mai bine este să evitaţi să vă atingeţi cu coatele, deoarece acest lucru vă face să vă aflaţi la mai puţin de un metru distanţă unul de celălalt. Mie îmi place să pun o mână pe inimă pentru a saluta persoanele în aceste zile”, a scris directorul OMS, pe care, de fapt, în martie, fotografii l-au imortalizat cu cotul ridicat. În scopuri igienice, şi nu din alt motiv, desigur.

Trebuie spus că OMS a invitat întotdeauna oamenii să strănute sau să tuşească în colţul cotului. Şi, faptul că cele două lucruri sunt în conflict, este clar chiar şi pentru cei care ar trebui să jongleze cu notele muzicale mai degrabă decât cu prescripţiile medicale.

Cu câteva zile în urmă, Conservatorul din Sassari a emis, de fapt, un decret pentru a interzice în mod explicit „noul obicei neglijent”. Profesorul Gaetano Libra, medic ORL cu o lungă carieră în spate la Spitalul „Maggiore” din Bologna consideră că „este greşit să folosim cotul şi pentru a acoperi strănutul şi tusea, întrucât îl aşezăm apoi peste tot, contaminând alte suprafeţe”.

O diatribă care demonstrează cât de obositor este să trăieşti în primul an al coronavirusului, care se răspândeşte din ce în ce mai mult în Europa, atât de mult încât însuşi directorul OMS avertizează: „Numărul mediu de cazuri în Europa este mai mare decât primul vârf din martie şi în octombrie şi noiembrie vom avea mai multă mortalitate. Nu am scăpat încă de probleme”.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply