Noile reguli din Italia ii afecteaza si pe romani

    Romanii  din Italia, peste 1 milion si jumatate din datele oficiale, trebuie sa respecte masurile luate de Guvernul din Peninsula. Pandemia de coronavirus a dus la o serie de restrictii in mai toate tarile lumii . Italia, tara lovita puternic de Covid 19 , impune insa masuri mai aspre,  mai ales ca tulpina Omicron este deja dominanta.

Vaccinare obligatorie a persoanelor trecute de 50 ani

     In data de 8 ianuarie a intrat in vigoare decizia vaccinarii obligatorii a tuturor persoanelor de peste 50 ani. Cei care nu s-au vaccinat inca mai au la dispozitie cateva zile, pana la sfarsitul acestei luni.Decizia ii priveste si pe cei care au de facut rapelul sau boosterul. Cei care nu se vaccineaza vor fi amendati cu 100 euro, incepand cu 1 februarie. Masura este valabila  până la 15 iunie. Premierul Mario Draghi a declarat ca  va urma si o campanie de vaccinare obligatorie a celor de peste 40 de ani. Strategia autoritatilor este aceea de a introduce treptat aceasta obligație.

       Începând cu 15 februarie, tori cei trecuti de 50 ani vor trebui sa prezinte la locul de muncă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală altfel vor fi obligaţi să lucreze la distanţă.Ceilalti vor putea sa se prezinte deocamdata şi cu un test cu rezultat negativ. Amenzile pentru cei care incalca aceste prevederi sunt  între 600 şi 1.500 de euro.

Super Green Pass

     Începând din 10 ianuarie a intrat în vigoare Super Green Pass, un certificat verde consolidat care se obține doar cu vaccinarea completă sau trecerea prin boală. Acesta va permite detinatorilor sa intre  în hoteluri, restaurante, săli de spectacole, de evenimente sau de sport. De asemenea va permite accesul in mijloace de transport in comun: în avion, tren, vapor , autobuz si metrou. Nevaccinatii au interdictii aproape totale. Măsurile sunt în vigoare cel puțin până la 31 martie, la finalul  starii de urgență. Până la încetarea stării de urgență, se introduce si obligația de a purta măști de tip FFP2 în toate mijloacele de transport în comun, inclusiv avioane. Sunt exceptate de la obligativitatea prezentării certificatelor verzi persoanele care nu fac obiectul campaniei de vaccinare pe motive de vârstă (ex: copiii sub 12 ani) și persoanele nevaccinabile din motive medicale (cu prezentarea documentației doveditoare).

📌 Condiții de călătorie din Italia in România

  Toate persoanele care intră în România trebuie să completeze formularul digital de localizare a pasagerului – Passenger Locator Form (PLF), care poate fi accesat la următorul link: https://plf.gov.ro.

Cum Italia se afla in zona rosie a tarilor cu risc epidemiologic, romanii  intra in tara :

  • FĂRĂ CARANTINĂ dacă prezinta dovada vaccinării sau a trecerii prin boala în ultimele 180 de zile anterioare intrării în România si au trecut cel puțin 10 zile de la data confirmării infecției;
  •  IN CARANTINĂ DE 10 ZILE dacă sunt nevaccinați sau nu se afla în perioada cuprinsă între a 11-a și a 180-a zi de la data confirmării pentru infecția cu virusul Covid-19;
  •  IN CARANTINĂ DE 5 ZILE pentru persoanele vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, precum și pentru persoanele care au fost confirmate pentru infecția cu virusul Covid-19 în perioada cuprinsă între a 11-a și a 180-a zi anterioare datei intrării în țară sau contactului cu persoana infectată.

Condiții de călătorie din România in Italia

Romanii sunt obligati sa prezinte urmatoarele documente:

  • formularul digital de localizare a pasagerilor disponibil la următorul link

https://app.euplf.eu

  •  certificatul verde COVID-19 care atestă vaccinarea cu schemă completă sau vindecarea de COVID-19;
  • dovada efectuării unui test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ, efectuat cu 48 de ore înainte sau a unui test rapid (tip antigen), cu rezultat negativ, efectuat cu 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul italian.
  •  la intrarea pe teritoriul italian, pentru cei care nu prezintă certificatul verde COVID-19 care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare cu cel puțin 14 zile anterior intrării sau vindecarea de COVID-19, vor fi supuse măsurii de autoizolare pentru o perioadă de 5 zile, la adresa indicată în formularul de localizare a pasagerilor (https://app.euplf.eu), iar după efectuarea celor 5 zile de autoizolare, să se supună unui test molecular sau de captură antigen, de tip tampon, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.
  •  Copiii cu vârsta sub șase (6) ani sunt exceptați de la măsura efectuării testului molecular sau antigen, iar de la obligația izolării, doar dacă măsura nu se impune și părinților.

Da-i o nota Articolului

5 / 5. Numarul de voturi: 2

leave a reply