Noi restituiri istorice la MCDR Deva

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara organizează începând cu data de 26 noiembrie 2021, o nouă expoziție de obiecte restaurate ”Restituiri Istorice 2021”.

Expoziția ”Restituiri Istorice 2021” realizată de către specialiștii din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, se înscrie în seria de evenimente, care doresc promovarea activităților de restaurare a patrimoniului cultural mobil și are ca scop atragerea atenției asupra  importanței, fără echivoc, a acestora, în salvarea unor vestigii istorice pe cale de dispariție. 

În ultimii ani, colectivul de restauratori, experți atestați de Ministerul Culturii, au desfășurat diverse evenimente de mediatizare, concretizate în acțiuni interactive, mai precis, ”Școala de vară de Restaurare” organizată în colaborare cu Liceul de Arte ”Sigismund Toduță”, cu elevii de la clasele de ceramică.  Aceștia,  sub îndrumarea specialiștilor restauratori, care  le-au oferit informații teoretice și demonstrații practice  pe obiecte comune, și-au dezvoltat abilități și chiar au fost convinși să urmeze profesia de restaurator și în același timp să realizeze importanța păstrării și salvării patrimoniului cultural pe diverse suporturi.

De asemenea, acum cinci ani, am demarat un proiect inedit, și anume, acela, de a expune obiectele restaurate de către specialiștii  noștri, în anul în curs. Nu să pot spun, că putem expune toate piesele, motivul ar fi acela, din lipsă de spațiu și de asemenea, din prisma  faptului, că arheologul este îndreptățit să ofere primul informații în spațiul public, referitoare la obiect, ba chiar și la contextul descoperirii. De asemenea, în laborator se restaurează și se conservă foarte multe obiecte fragmentare, care, chiar dacă, prezintă importanță istorică deosebită, nu pot fi expuse pentru publicul larg, nerespectând calitățile estetice de etalare.

Anul acesta, vom expune o parte dintre obiectele pe suport anorganic și anume 15 vase de ceramică,  provenite de pe șantierele: Cetatea Deva, Gothatea Autostradă, Vețel, și din depozitul muzeului.   

Obiectele din metal, considerate, a fi cele mai semnificative vor fi: 5 piese de mari dimensiuni din fier de la Grădiștea de Munte (detectoriști), 19 obiecte din fier – Micia Castru, 8 obiecte din bronz,Rapolt, 23 obiecte de la Sarmizegetusa Regia, 60 monede, 6 ckreițzari  din Tezaurul de la Romoșel.  

De asemenea, vom expune 2 cărți vechi din colecția Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, Molitvenic, Râmnic, 1782 și Moralis Christiana Ex Scriptura Sacra, Veneția 1772.

Restaurarea și conservarea materialului arheologic, care intră în laboratorul nostru, implică o serie de activități pornind de la sortarea, analizarea și distribuirea pe domenii în funcție de compoziția fiecăruia, întocmirea documentației și stabilirea metodologiei de lucru folosită. Munca este laborioasă,  fluxul tehnologic de restaurare trebuie să respecte principii bine definite, materialele și substanțele folosite să dețină anumite calități, iar efectul acestora să fie cunoscut pentru fiecare în parte, fie că este vorba despre material organic sau anorganic.

Pentru obiectele pe suport papetar și carte veche, metodele folosite sunt diferite, materialul organic având statut aparte. Toate aceste activități se desfășoară cu scopul cercetării și expunerii obiectelor de patrimoniu pentru publicul larg.

Pe lângă valorificarea expozițională, colectivul de restauratori participă la diverse saloane naționale, sesiuni, congrese din țară și străinătate, făcând posibilă cunoașterea muncii lor și nu în ultimul rând, facilitând vizibilitatea varietății de bunuri culturale de importanță majoră pentru istoria județului nostru.

Expoziția va putea fi vizitată începând cu data de 26 noiembrie 2021, în palatul Magna Curia, la parter.

Da-i o nota Articolului

5 / 5. Numarul de voturi: 1

leave a reply