Noi reguli pentru românii din Marea Britanie

Circa 150.000 de români muncesc în Londra şi aproximativ 550.000 în toată Marea Britanie, potrivit datelor oficiale prezentate de ministrul britanic pentru Imigrări. Potrivit acestuia, de exemplu, cine vine să muncească ca asistentă medicală, va face cerere pentru un post în sistemul medical.

Un studiu realizat de Deloitte privind impactul reapariţiei graniţei dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie asupra angajaţilor români, arată că britanicii încă negociază intens, în această perioadă, un acord post-Brexit care să stabilească noile condiţii de relaţionare, inclusiv pe piaţa muncii şi în domeniul asigurărilor sociale, după expirarea perioadei de tranziţie, la 31 decembrie 2020.

„Timpul rămas este însă foarte scurt, aşadar cei direct implicaţi ar trebui să se pregătească pentru oricare dintre scenariile posibile”, susţin specialiştii.

Primul scenariu, şi cel de preferat, este acela în care se ajunge la un acord în timp util, în care să fie prevăzute toate aspectele esenţiale. În cazul în care nu se decide un acord la nivelul UE, atunci mai există posibilitatea încheierii de acorduri bilaterale între Marea Britanie şi fiecare stat membru.

A treia variantă este cea în care nu se ajunge la niciun fel de acord şi atunci Marea Britanie va fi tratată de statele membre ca un stat terţ din toate punctele de vedere. Acest ultim scenariu pare totuşi mai puţin probabil.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply