Noi reguli de călătorie în UE

Incepand cu 1 februarie cei care detin certificat verde  anti-Covid vor putea circula in interiorul Uniunii Europene fara sa mai aiba  restricții suplimentare la frontiere. Asadar europenii care au fost vaccinati sau au trecut prin boala nu ar mai trebui sa faca teste PCR pentru a se deplasa in alt stat, chiar daca acesta se afla in  zona rosie  a tarilor cu risc epidemiologic . Va fi suficient sa prezinte la vama un certificat digital european valabil.

Decizia a fost luata de cele 27 de state membre, pentru a armoniza regulile de calatorie in interiorul Uniunii Europene. A mai fost stabilita, de comun acord si o perioada de valabilitate  a certificatului digital, respectiv 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare.

Desi decizia a fost luata la nivelul UE, fiecare stat membru poate decide daca mai ceare documente suplimentare, în funcţie de situaţia pandemica de la acel moment. Oficialii au declarat insa ca este necesara o masura comuna pentru a usura programarea calatoriilor intre state. In ultimele saptamani din cauza raspandirii explozive a tulpinii Omicron, guvernele au decis măsuri suplimentare , îngreunând şi reducând previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE.

“Le solicităm acum tuturor statelor membre să pună rapid în aplicare normele comune pentru a asigura coordonarea şi claritatea pentru cetăţenii şi călătorii europeni″, au declarat comisarii europeni Stella Kyriakides şi Didier Reynders.

In prezent fiecare tara pare a avea propriile restrictii la granite.

De exemplu Portugalia si Italia nu primesc calatori, inclusiv vaccinaţi sau trecuti prin boala fara rezultatul negativ al unui test PCR realizat in ultimele 72 ore.

Decizia vine in sprijinul liberei circulatii in interiorul Uniunii, tinand cont si de faptul ca aproape 70% din populaţia europeană a fost vaccinată complet, potrivit agenţiei europene de sănătate ECDC .

Comisia Europeană (CE) îndeamnă statele membre ale Uniunii Europene să pună  in aplicare imediat regulile agreate.

Da-i o nota Articolului

5 / 5. Numarul de voturi: 1

leave a reply