Nivelurile scăzute de vitamina D din sânge, un posibil factor în apariţia bolilor grave

Oamenii de ştiinţă belgieni de la Spitalul Universitar din Leuven au demonstrat că nivelurile scăzute de vitamina D din sânge reprezintă un posibil factor în apariţia bolilor grave şi chiar a decesului, în special la bărbaţi.

Studiul belgian a implicat 1.970 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani. Experţii au comparat nivelurile de metaboliţi ai vitaminei D cu indicatori actuali de sănătate pentru vârstă, indice de masă corporală, fumat şi bunăstare generală.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, cercetările lor au confirmat că deficienţa de vitamina D afectează negativ sănătatea generală a unei persoane şi poate fi simptom al unui risc crescut de deces prematur.

Relaţiile clare de cauzalitate şi mecanismele principale încă fac obiectul studiului cercetătorilor. Deficitul de vitamina D este răspândit în Europa, în special la vârstnici. Deficienţa sa este asociată cu un risc mai mare de afecţiuni legate de înaintarea în vârstă, cum ar fi bolile cardiovasculare, osteoporoza şi cancerul.

Vitamina D este adesea numită „vitamina soarelui”, deoarece se formează atunci când pielea este expusă la soare. În lunile întunecate de iarnă, cu zile mai scurte, oamenii dezvoltă de obicei o formă uşoară de deficit de vitamine.

Legând acest lucru de faptul că este mai probabil ca o persoană să devină deprimată în aceeaşi perioadă, unii cercetători sugerează că cei doi factori sunt corelaţi. După efectuarea unui studiu care a durat cinci ani, cu participarea a 18.353 de persoane, s-a dovedit că nu a existat nicio diferenţă statistică între riscul de depresie la cei care au luat o doză zilnică de vitamina D şi grupul pasiv care a primit placebo.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply