Mine de război în Marea Neagră!

 

Autorităţile din România și Bulgaria avertizează că sute de mine de război plutesc în derivă în Marea Neagră. Ele au fost deplasate de o furtună din zona  ţărmului oraşului portuar ucrainean Odesa şi pun în pericol traficul maritim şi vieţile oamenilor, fiind o ameninţare pentru toate ambarcaţiunile.

 Experţi de la Academia Navală Militară din Varna au declarat pentru EFE că minele ar putea intra în apele teritoriale bulgare în circa 10 zile.

Dispozitivele explozive „au fost deplasate de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru toate ambarcaţiunile”, au anunțat autoritățile de la Sofia.

Direcția Hidrografică Maritimă a României a tras semnale de alarma inca din 18 martie, asupra pericolului prezenței minelor care se aflau în acel moment  în nord-vestul Mării Negre.

„Pericol de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. În situația în care descoperiți obiecte plutitoare asemănătoare minelor raportați imediat la nr. tel 0040241651040”, se arată într-un comunicat al șefului Direcției Hidrografice Maritime, comandor Nicoale Vatu.

Unii experţi consideră că minele faceau  parte din dispozitivul defensiv amplasat de armata ucraineană pentru a împiedica debarcarea trupelor ruse în Odesa.

Guvernul de la Sofia, care se asteaptă ca dispozitivele explozive să ajungă în apele teritoriale bulgare în aproximativ 10 zile,  a dat asigurări că forţele navale şi autorităţile civile adoptă măsuri extraordinare de supraveghere şi sunt pregătite să neutralizeze minele.

Cei care locuiesc în apropierea ţărmului sunt îndemnaţi să anunţe la numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte sferice suspecte, în apă sau pe coastă, conform Reuters.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply