Marea Britanie riscă să se confrunte cu un nou val de COVID-19

Potrivit unui studiu, Marea Britanie s-ar putea confrunta în această iarnă cu un val de COVID-19 de două ori mai extins decât epidemia iniţială, dacă va deschide şcolile fără a implementa un sistem mai eficient de testare şi depistare.

Cercetătorii de la University College London şi de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au realizat un model al impactului redeschiderii şcolilor, parţial sau total, astfel permiţând părinţilor să se întoarcă la serviciu, asupra răspândirii virusului.

Concluzia lor a fost că un al doilea val ar putea fi prevenit dacă 75% dintre cei cu simptome ar fi depistaţi şi testaţi şi 68% dintre contacţii acestora ar fi depistaţi, sau dacă 87% dintre persoanele cu simptome ar fi depistate şi 40% dintre contacţii lor ar fi testaţi.

„Estimăm de asemenea că, în absenţa unei acoperiri suficiente de testare-depistare-izolare, redeschiderea şcolilor combinată şi însoţită de redeschiderea societăţii în diverse segmente ar putea induce un val doi de COVID-19”, susţine studiul publicat în The Lancet Child and Adolescent Health.

„Rezultatele modelului nostru sugerează că redeschiderea totală a şcolilor în septembrie 2020, în absenţa unei strategii eficiente de testare-depistare-izolare, ar face ca R să crească peste 1 şi să apară un al doilea val de infecţii, care ar avea vârful în decembrie 2020 şi care ar fi de 2,0-2,3 ori mai grav decât primul valul de COVID-19”.

Coordinatorul studiului, Jasmina Panovska-Griffiths, a declarat că sistemul de testare-depistare din Anglia ajunge în prezent la 50% dintre contacţii celor testaţi pozitiv cu COVID-19.

„Foarte important, ce am descoperit este că evitarea unui al doilea val epidemic este posibilă dacă suficiente persoane care prezintă simptome vor fi diagnosticate. Contacţii acestora ar putea fi apoi depistaţi şi izolaţi în mod eficient”, a afirmat ea.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply