Lege pentru compensarea creşterii preţurilor la energie

Electrical poles of high voltage in blue sky

      Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat in 29 octombrie, legea privind schema de compensare pentru consumul de energie. Legea a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, şi se va aplica începând cu 1 noiembrie. Legea vine in sprijinul romanilor afectati de cresterile preturilor la electricitate si gaze.

      Potrivit acestui act, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale .

     Românii , clienţi casnici vor beneficia de o compensaţie unitara în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului.

    Preţul de referinţă al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh şi include tarifele reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021. Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe şi tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum şi acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

     Preţul final achitat de clientul casnic pentru furnizarea de energie electrică/gaze naturale nu poate scădea sub preţul de referinţă.

    Consumul de energie electrică/gaze naturale al clienţilor casnici din perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi energie electrică în perioada de facturare, respectiv 7 kWh pe zi gaze naturale şi nu trebuie să depăşească consumul de referinţă.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply