În România scade puternic producţia de legume în sere

În România scade puternic producţia de legume în sere, ceea ce contribuie la nevoia ţării de a apela forţat la un serios import al acestor produse.

Suprafaţa serelor din România a scăzut din 2015 cu o treime, ajungând acum la doar 200 hectare – nota Maszol. Anul trecut s-au importat 740.000 tone de legume în valoare de 516 milioane euro.

Pe de altă parte exportul a însumat doar modeste 121.000 tone care au adus un venit de 95,6 milioane euro.

Cele mai multe legume au sosit din Olanda şi Polonia, dar firmele româneşti au importat şi din Turcia, Germania, Franţa , Grecia, Ungaria şi Spania. Explicaţia nevoii de import la legume se explică în parte prin lipsa de sere. Faţă de 5.000 de hectare de sere în anul schimbării s-a ajuns acum la o suprafaţă ce ocupă doar sub 5% din această suprafaţă.

Scăderea bruscă a început la sfârşitul anilor ’90, când datorită creşterii rapide a cheltuielilor pentru încălzire şi a lipsei de capital, ce constituiau o piedică în calea dezvoltării, producţia a devenit tot mai puţin rentabilă.

Acest proces continuă şi în zilele noastre – în 5 ani suprafaţa serelor care funcţionează a scăzut cu 36%. Faţă de cele 323 de hectare din 2015, anul trecut mai erau doar 206 hectare.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply