IA românească dă startul sărbătorilor în Spania

       24 iunie este oficial declarată  Ziua Internaţională a iei româneşti. Această sărbătoare tradițională este marcată de comunitatea românească din întreaga lume, alături de sărbătoarea de Sânziene și de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

      În martie 2021, România și Republica Moldova au depus la UNESCO dosarul multinațional „Arta bluzei tradiționale cu altiță: un element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, pentru includerea în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității. 

     Ia reprezintă portul popular românesc, chintesenţa tradiţiilor autentice.Devenită un simbol al culturii și al tradițiilor românești, promovată intens de Casa Regală a României în perioada interbelică, cămașa românească a inspirat o serie de lucrări ale pictorului francez Henri Matisse, dar și reinterpretări contemporane ale unor designeri celebri precum Yves Saint Laurent, Kenzo sau Jean Paul Gaultier , care au realizat colecții întregi bazate pe croiala și motivele ornamentale ale bluzei populare românești.

     „Mărturisesc că sînt un mare admirator al tradiției. Cu cît mai adînc poți privi în trecut, cu atît mai departe poți privi în viitor”, spunea Winston Churchill, într-unul dintre discursurile lui din 1944.

      Cu ocazia Zilei Internaționale a Iei, Institutul Cultural Român de la Madrid, Consiliul Județean Gorj și Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” , cu sprijinul Ambasadei României la Madrid, al Consulatului General al României la Sevilla  și al Primăriei localității Coslada (Comunitatea Madrid)  organizează o serie de evenimente dedicate acestei importante sărbători, menite să pună în valoarea patrimoniul cultural și tradițiile populare românești.

       Artisti și dansatori din județul Gorj vor prezenta publicului spaniol frumusețea portului popular românesc si vor susține ateliere demonstrative de pictură pe ceramică, roata olarului, etc.

      Membri ai Ansamblul Artistic „Doina Gorjului” vor susține un spectacol de dansuri tradiționale gorjene. De asemenea,  vom prezenta o expoziție de ii tradiționale din zona Gorjului, realizată de Daciana Ungureanu.

      Proiectul se desfășoară sub emblema Anului European al Tineretului.

 Locații: 

Centrul Cultural al Primăriei din Coslada (Comunitatea Madrid). Adresa: Margarita Nelken, Avd. Príncipes de España, 18, Coslada (stația de metrou La Rambla)
Muzeul Interactiv al Muzicii (MIMMA) din orașul Málaga. Adresa:  Palacio Conde de las Navas Calle Beatas, 15, 29008 Málaga, España

Date și ore:

21 iunie 2022, de la ora 19.00 – la ora 21.30, în localitatea Coslada
22 iunie 2022, de la ora 19.00, în orașul Málaga

Acces gratuit la toate evenimentele. 

Mai multe informații si credit foto:

https://www.icr.ro/madrid/ziua-internationala-a-iei-sarbatoare-a-patrimoniului-cultural-romanesc

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply