Guvernul britanic a cerut instituţiei responsabile de omologarea vaccinurilor să verifice serul anti-COVID-19 dezvoltat de Uuniversitatea Oxford şi AstraZeneca.
Detalii despre testele clinice ale vaccinului, devenite publice, ridică semne de întrebare cu privire la eficienţă, în urma unor greşeli făcute în perioada testării de masă.
În acest moment există semne de întrebare cu privire la eficienţa vaccinului dezvoltat de Universitatea Oxford şi gigantul farmaceutic AastraZeneca.
Luni, când a fost lansat vaccinul, s-a spus că eficienţa lui medie este de 70%. Între timp au devenit publice alte detalii care arată că în timpul testelor clinice au fost făcute greşeli.
Vaccinul trebuie administrat în două doze. O parte din voluntarii pentru vaccinul de la Oxford au primit două doze întregi şi, în aceste cazuri, eficienţa vaccinului a fost de 62%. Alţi voluntari, mai puţini ca număr şi mai tineri decât în prima grupă, au primit din greşeală o prima doză mai mică şi o a doua doză întreagă; în mod surprinzător, eficienţa vaccinului în acest caz a fost de 90%. Nu este limpede în acest moment de ce există această diferenţă.
Guvernul britanic a cerut instituţiei responsabile de omologarea vaccinurilor să verifice vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca.
În mod normal, acest lucru indică faptul că eficienţa şi siguranţa vaccinului sunt evaluate pentru a fi folosit pe scară largă.
În acest moment sunt evaluate şi vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de Pfizer şi Modern, care au o eficienţă de peste 90%.