Datele comisarului european Margrethe Vestager privind cele 3 trilioane de miliarde instituite de țări pentru a-și sprijini companiile și aprobate de comisie: 15% au mers în Italia și Franța.
Jumătate din totalul ajutoarelor de stat autorizate de Comisia Europeană privesc doar Germania. Așa indică datele publicate vineri de comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.
Cifre care reflectă inevitabil puterea mai mare a intervențiilor efectuate de Berlin pentru a-și sprijini companiile, comparativ cu cea a altor țări. În detaliu, aproximativ 15% din totalul ajutoarelor ar privi Italia și Franța și doar 5% Spania. Mai mult, Vestager subliniază că, în baza datelor sosite din 24 din cele 27 de state, s-ar fi cheltuit de fapt doar 346 miliarde.
Vestager a explicat că există diverse motive care pot explica diferența mare dintre ajutoarele decise și utilizarea resurselor publice. Printre acestea se numără posibilitatea ca antreprizele să fi solicitat mai puține ajutoare decât cele prevăzute, sau rata de utilizare și implementarea schemelor de intervenție să fi fost mai lentă.
Este posibil ca întreprinderile să se fi bazat mai mult pe măsuri generale, cum ar fi schemele pentru un program redus de muncă care se aplică întregii economii și nu constituie ajutor de stat. Sau, mai există posibilitatea ca datele statelor membre să nu fie complete.
Există, de asemenea şi alte diferențe importante în modul în care a fost acordat sprijinul. Franța și Spania au oferit aproape exclusiv garanții publice în condiții favorabile, la fel ca și Suedia, Portugalia și România, în timp ce Germania și Italia, precum și Grecia, Irlanda și Polonia, au apelat mai mult la subvenții și alte tipuri de măsuri care nu trebuie rambursate, cu efecte mai durabile asupra concurenței.