Un eveniment așa cum ar trebui să se regăsească în cât mai multe părți ale României a avut loc, pe 1 iulie 2023, nu foarte departe de București.
La acest eveniment au participat invitați de marcă, atât oficialități din România și Republica Moldova cât și reprezentanți de seamă de pe meleaguri prahovene.
Într-un loc mângâiat de soare și încărcat de istorie, viața la țară este o binecuvântare cu atât mai mult cu cât este păstorită de un conducător de excepție, primarul Dr. Ing. Adrian Gheorghe Ungureanu care, susținut de o echipă de oameni sufletiști, atașați de comunitate a transformat, în ultimii ani, comuna Brebu într-o oază de lumină de standarde europene, făcând să prospere deopotrivă funcționalitatea și esteticul acesteia.
Sărbătoarea Sânzienelor din anul 2023, în care cămașa tradițională a fost celebrată ca simbol național, a încununat o nouă inițiativă culturală a edilului comunei Brebu și anume aceea de a transforma spațiul alăturat Bibliotecii Comunale în Galeria Colecțiilor Etnografice – Brebu, care a deschis o expoziție permanentă de costume și obiecte tradiționale din comuna Brebu și expoziții temporare de artă etno-contemporană ale diferiților artiști români sau internaționali. Custodele și curatoarea galeriei este cercetătoarea în studiul imaginii costumului tradițional românesc, Iraida Florea.
Galeria Colecțiilor Etnografice – Brebu și-a deschis porțile la 1 iulie, moment marcat de un eveniment cultural de excepție care s-a desfășurat pe parcursul după-amiezii, celebrând totodată vernisarea expoziției temporare de artă fotografică și costum tradițional, IMAGOCOSTUM – HYPERBOREAN FOLKLORE.
Spectacolul artistic etno-contemporan susținut de artiști locali împreună cu artiști români de renume a răsunat în sala Centrului Cultural Brebu și s-a încheiat cu un moment inedit în amfiteatrul de pe malul Lacului Brebu, în mijlocul vegetației luxuriante și excelent cosmetizate din Parcul Primăriei.
Reprezentanți media: RTVD.RO, ibooksquare.ro și GREEN MEDIA ART.