Cursuri de limbă română ca limbă maternă în şcolile din Austria

     Copiii românilor din diaspora din Austria vor putea studia anul viitor în limba maternă. Astfel în  2022/2023, elevii români care frecventează sistemul public de învăţământ din Austria au posibilitatea să participe la cursuri de limba română ca limbă maternă.

      Până acum limba română era predată ca limbă maternă în școli primare (Volksschule) și la gimnaziu (Allgemeinbildende höhere Schule), ca materie opțională fără a primi note. Totuşi frecventarea acestor cursuri era menționată în certificatul final (teilgenommen).

     Inspectoratul școlar din fiecare land (Bildungsdirektion) asigură implementarea programului de predare a limbii materne în școli. În Viena, acest lucru este asigurat prin centrul de promovare a limbilor (Sprachförderzentrum) din cadrul Inspectoratului școlar. O listă cu persoanele de contact din fiecare land responsabile pentru predarea limbii materne este disponibilă la următorul link: https://www.schule-mehrsprachig.at/…/Liste…

    Părinții pot solicita conducerii instituțiilor de învățământ pe care le frecventează elevii trimiterea copiilor la cursuri de limba română prin completarea unui formular bilingv disponibil la https://www.schule-mehrsprachig.at/…/ruma__nisch-ohne.pdf

     După completare, acesta va fi predat secretariatului şcolii la care învaţă elevul. Potrivit reglementărilor austriece, în funcție de numărul cererilor primite (minim 12 copii care să participe la un curs) și de resursele alocate, Inspectoratul școlar din fiecare land decide cu privire la facilitarea predării limbii române ca limbă maternă în aria de competență.

    În ceea ce privește oferta educațională din Viena, vă informăm că a fost definitivat orarul cursurilor de limba română ca limbă maternă în școlile din acest land. Profesorul responsabil pentru cursurile de limba română în Viena este doamna Beatrice Baumgartl, care vă stă la dispoziție pentru a vă furniza informații suplimentare (email: beatrice.baumgartl@hotmail.com; telefon: 069912664241).

Copiii care frecventează ciclul primar în sistemul public de învăţământ din Viena vor putea urma cursurile săptămânale de limba română ca limbă maternă în următoarele scoli:

– VS Halirschgasse 25, 1170 Viena – marți, 15.00-17.30;

– VS Selzergasse 19, 1150 Viena – miercuri, 13.30-16.00;

– VS Ernst Melchior Gasse 9, 1020 Viena – joi, 15.30-18.00

Pentru elevii de școală primară, formularul de înscriere completat se va transmite direct doamnei profesoare Beatrice Baumgartl până cel mai târziu la data de 26 octombrie 2022. Acesta este disponibil și poate fi descărcat de pe pagina de internet: https://www.sfz-wien.at/…/anmeldefo…/ruma%CC%88nisch.pdf

Cursurile de limba română pentru elevii de gimnaziu (AHS) vor avea loc după cum urmează:

– Unterstufe 10-14 ani – BRG Steinbruchstrasse 33, 1140 Viena, miercuri 16.30-18.00;

– Unterstufe 10-14 ani – BRG Waltergasse 7, 1040, Viena, vineri 14.30-16.20;

– Oberstufe 14-18 ani (sau avansati) BRG Waltergasse 7,1040 Wien, vineri 16.30-18.00.

Înscrierea elevilor de gimnaziu la cursurile de limbă română se va realiza exclusiv prin intermediul unităților de învățământ pe care le frecventează, prin completarea formularului bilingv de înscriere menționat anterior. După completare, acesta va fi predat secretariatului școlii la care învață elevul sau dirigintelui, de preferință până la sfârșitul acestui an școlar. Menționăm că este posibilă înscrierea și după începerea noului an școlar până la data de 26 octombrie 2022.

Doamna profesoară Beatrice Baumgartl organizează două întâlniri organizatorice pentru furnizarea informațiilor legate de desfășurarea cursurilor. Acestea vor avea loc miercuri, 14 septembrie 2022, la BRG Steinbruchstrasse 33, ora 16.30, și respectiv vineri, 16 septembrie 2022, BRG Waltergasse 7, ora 14.30. Părinții care doresc să își înscrie copiii la cursul de limba română pot profita de aceste ocazii pentru a afla informații suplimentare legate de desfășurarea acestora.

Vă încurajăm să înscrieți copiii la aceste cursuri, fiind o bună modalitate de a dezvolta şi consolida cunoștințele de limba română și de a interacționa cu alți copii români.

Credit info

https://www.sfz-wien.at/images/sfz_img/download/mu/anmeldeformular-mu/ruma%CC%88nisch.pdf?fbclid=IwAR02pSwb8grvMSJpZvaeddClsDt3cBELdmPGNKXNldqFe0FG8WTkx8vS0cE

https://www.facebook.com/ambasadaromanieiaustria

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply