Concert de jazz cu lansare de CD „Romanian Ethno Jazz” la MTR

Marți, 5 iulie 2022, ora 19.00

Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă marți, 5 iulie 2022, de la ora 19.00, la concertul de jazz susținut de Nicolas Simion Trio, în curtea interioară a muzeului. Concertul va fi urmat de lansarea CD-ului „Romanian Ethno-Jazz”. Preț bilet: 50 lei.

Trio-ul alcătuit de Nicolas Simion numai cu jazzmani români este o formulă nouă cu un repertoriu original, cu doi muzicieni foarte creativi.Acest nou program muzical va fi prezentat și la Festivalul de Jazz de la Gărâna pe 10 iulie, anul acesta!

Sorin Romanescu este poate cel mai versat și cel mai creativ chitarist român, cu o mare experiență, colaborând cu muzicieni și formații foarte diferite și cu o carieră artistică de peste 25 de ani.A cântat cu toți muzicienii români de jazz, a colaborat cu muzicieni de blues, de ethno, de muzică contemporană etc.și are o lungă și variată activitate discografică. Colaborăm împreuna de peste 15 de ani.

Andrei Petrache este un tânăr pianist și compozitor, un real talent,care deja a obținut câteva premii naționale și internaționale de compoziție.Proaspăt absolvent al Academiei de Muzică din București la clasa de compoziție, este foarte activ în ultimii ani și sunt convins că vom mai auzi de el în calitate de compozitor și pianist.

Saxofonistul, compozitorul și șeful de formație Nicolas Simionși-a început studiile muzicale la Liceul de Artă din Brașov, apoi la conservatorul bucureștean.După terminarea studenției(1983), a luat timp de patru ani lecții particulare de dirijat cu maestrul Constantin Bugeanuși de compoziție cu profesorul Coman.

Din cele patru decenii de carieră a muzicianului, putem începe cu prima perioadă a anilor 1981-1988 când a activat în România, mai precis în București, apoi perioada de la Viena derulată între 1989 și 1998, în fine, etapa de la Köln, din 1998 până în prezent. Definitoriu pentru ascensiunea sa a fost intervalul de timp raportat la existența grupului „Opus 4”pe care el însuși l-a alcătuit în 1985, din formula a doua a acestui combo făcând parte pianistul Mircea Tiberian, basistul Cătălin Rotaru, bateristul Eugen Nichiteanu și împreună cu ei, saxofonistul Dan Mîndrilădrept invitat permanent. Iar în paralel, Nicolas Simion s-a făcut apreciat în ipostază de solist (la saxofon alto sau tenor) și de dirijor al orchestrelor simfonice din Târgu Mureș, Bacău, Sibiu, Ploiești, București. Debutul discografic a fost realizat pe genericul LP-lui lui Johnny Răducanu intitulat „Jazz Made În România” (1986).

Numele lui figurează pe genericele a peste șaizeci de discuri (ca protagonist și sideman) – devenind astfel muzicianul autohton cu cea mai bogată discografie. Nicolas Simion s-a impus în ultimii ani drept cel mai cunoscut reprezentant peste hotare al jazz-ului românesc, lui conferindu-i-se de altfel Premiul pentru cel mai valoros muzician român din diaspora. De când a devenit membru al diasporei române, și-a încredințat propriile înregistrări unor label-uri europene, mai ales Casei de discuri TUTU din Germania(în perioada 1992–2001 producând CD-urile „Black Sea”, „Dinner For Don Carlos”, „Transylvanian Dance”, „Back To The Roots”, „The Big Rochade” – acesta în duo cu pianistul Mal Waldron, „Viaggio Imaginario”, „Oriental Gates”). Astfel că, dorind a stimula prin producții semnificative nu doar promovarea propriilor creații și interpretări, ci și o mai bună cunoaștere a realizărilor reprezentative ale jazz-ului autohton, artistul a întemeiat în anul 2004, Casa de discuri„7Dreams Records”a produs până în prezent peste 35 de CD-uri și un DVD („Transylvanian Grooves” – 2007). Cum este și firesc, majoritatea acestor albume l-au relevat drept protagonist pe el însuși, în componențe de duo, trio, quartet, quintet, sextet instrumental și cu orchestră. În nu mai puțin de patru compact discuri, saxofonistul a apărut în contextul unor memorabile înregistrări efectuate cu ilustrul pianist / compositor Jancy Körössy (1926-2013), în plus acestuia fiindu-I editat postum, tot sub sigla „7Dreams Records” excepționalul dublu CD de pian solo „American Impressions & Romanian Landscapes”. În 2014 Nicolas Simioni-aconsacrat albumul de autor „Tribute To Jancy”. Tot la „7Dreams Records” au apărut două CD-uri duble cu muzica lui Richard Oschanitzky, imprimări realizate de către compositor la Radio și Electrecord în anii ’60.

Să nu omitem lansarea acestui disc-compilație de reală valoare, „Romanian Ethno-Jazz”. Neîndoielnic, Nicolas Simioneste și rămâne unul dintre puținii noștri muzicieni care continuă în contemporaneitate, pe linia de filiație deschisă de un Jancy Körössy, un Richard Oschanitzky, un Johnny Răducanu, tradiția configurării unui crez stilistic și conceptual apt a particularize jazz-ul românescca voce distinctă în concert internațional.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply