Comisia Europeană a recomandat folosirea testelor antigen rapide pentru depistarea infecţiei cu COVID-19, în principiu, pe persoanele care manifestă simptome deoarece consideră că aceste kit-uri sunt considerate mai puţin precise în privinţa depistării virusului în cazul asimptomaticilor.
Kit-urile rapide antigen sunt mai puţin precise decât cele standard de tip PCR însă pot oferi rezultate în doar câteva minute, nu în câteva zile, ceea ce s-ar putea dovedi a fi un instrument vital în contracararea unor focare mari.
„Testele antigen rapide ar trebui utilizate în cinci zile de la debutul simptomelor sau în şapte zile după expunere la un caz confirmat de COVID-19”, a transmis Comisia Europeană printr-o recomandare, care nu are caracter obligatori, transmisă guvernelor celor 27 de state care fac parte din blocul comunitar european.
Comisia Europeană îndeamnă statele să-şi recunoască reciproc testele rapide şi să-şi împărtăşească strategiile proprii de testare „cu scopul de a le alinia pe cât de mult posibil”.
Guvernele europene au reguli diferite în privinţa testelor antigen şi multe sunt sceptice în privinţa adoptării unor standarde comune, potrivit unui document intern UE, consultat de Reuters.
Comisia Europeană a precizat că acurateţea testelor rapide în privinţa depistării corecte a cazurilor pozitive creşte când este utilizat pe persoane într-o perioadă de maxim cinci zile după ce dezvoltă simptome şi în cazuri cu mare încărcătură virală.
La acest moment, sunt disponibile puţine informaţii în privinţa performanţelor testelor antigen în cazurile asimptomaticilor şi că producătorii nu menţionează în prezent în instrucţiunile de utilizare a kit-urilor de testare rapidă cazurile asimptomatice ca populaţie ţintă.
Comisia Europeană mai îndeamnă guvernele europene să folosească doar teste cu o sensibilitate de cel puţin 80% şi o precizie de 97%, adică abilitatea de a detecta în mod corect persoane care nu sunt infectate.
Potrivit CE, studiile clinice a testelor antigen au arătat până în prezent o sensibilitate chiar şi de 29% la unele kit-uri de testare, iar în privinţa preciziei kit-urile au arătat un nivel de peste 80%, în comparaţie cu testele de tip PCR.
Comisia a recomandat utilizarea testelor antigen chiar şi la persoane asimptomatice în cazul marilor focare, cum ar fi situaţia unde peste 10% din persoanele testate se aşteaptă a fi confirmate pozitiv.