Bucharest Photofest la Muzeul Național al Țăranului Român

Vernisaj: 3 mai 2022, 5 PM
MNȚR – Sala Acvariu (strada Monetăriei 3)

Ambasada Republicii Peru la București, Muzeul Național al Țăranului Român și Bucharest Photofest vă invită la deschiderea expoziției Peru. Rezistanță, de Gabriel Șerban.

––-
Peru. Rezistență, de Gabriel Șerban / 1 – 8 mai, MNȚR – Sala Acvariu
––-

despre proiect

REZISTENȚA este o calitate a ancestralului – aceea care îl face să dureze, să nu se schimbe, ori să o facă doar în formă, în vreme ce își păstrează esența dobândită uneori de-a lungul milioanelor de ani dacă vorbim despre natură, alteori, la scară umană, de-a lungul mileniilor. Fără ea, nicio moștenire nu ar fi posibilă. La marginea lumii, atunci când privim cu atenție, se întrevăd urmele lumii de ieri, una infinit de misterioasă și de captivantă pentru cei ce tânjesc după autentic și după întoarcerea la origini. Rezistența este aceeași a munților plini de junglă în fața monoculturilor uniforme, a triburilor de la granița civilizației care aleg să-și păstreze straiele și graiul, aceeași a templelor de demult care continuă să ne atragă astăzi, deși pustii.

Dar ea trebuie să fie și a noastră – care să rezistăm în fața tentației de a le nimici, de a le reduce la banalul unei existențe cotidiene din ce în ce mai sărace, atât în cultură, cât și în natură. Peru oferă pentru de fotograf și pentru scriitor, un peisaj extraordinar în originalitatea lui, o țară în care ecourile lumii vechi încă rasună viu în fiecare colț, simultan cu modernitatea; un loc de o biodiversitate și de o diversitate culturală cum puține mai sunt astăzi. De la inima Amazoniei și până la enigmatica pustietate nazcană, de la triburi de câteva suflete, până la colonii de mii și mii de lei de mare pe coastele Limei, rămâne în imaginile călătorului, în însemnările lui grăbite, în memorie, unul dintre locurile în care își lasă o parte din el, unul care încă rezistă în cel mai larg sens.

Peru este o țară a culorilor, o compoziție de o cromatică fantastică, unde nu lipsesc cele mai țipătoare tonuri la tot pasul – verdele crud al selvei și albastrul metalic al fluturilor Morpho, roșul și galbenul aprins al căciulilor din Altiplano, al caselor vopsite tropical, al delfinilor roz care străbat Amazonul, sau al penelor tricolore de Ara. Dar culoarea poate uneori să ne fure, să ne îmbete, și uimiți, să ne facă să ne pierdem în ea, alergând cu privirea de la un contrast la altul, făcându-ne mereu poftă să vedem mai mult.

Lumea zugrăvită fără ea, pe de altă parte, ne îndeamnă să stăm locului, să ascultăm imaginea din fața noastră, să căutăm în ea mai mult decât suprafața flamboiantă. Să o descoasem de povești și semnificații. Această serie este dedicată lucrurilor care nu se lasă descifrate din prima, dar care mai apoi se desfac în noi și noi sensuri. Este dedicată unui Peru care nu și-a epuizat istoria, bogăția și poveștile vechi de când lumea. Unui Peru care rezistă.

despre autor
GABRIEL ȘERBAN (n. 1987, Câmpina). În locul natal, în orașul dintre păduri și râuri, s-a apropiat de natură de mic copil, în vreme ce locuința i-a devenit în cursul anilor o adevărată menajerie cu animale mai obișnuite sau nu. Termină studiile liceale la Colegiul Național Nicolae Grigorescu din Câmpina, iar mai apoi cochetează cu mai multe facultăți din capitală – Biologie, Etnologie, Psihologie – doar pentru a se hotărî în cele din urmă asupra Facultății de Limbi și Literaturi Străine, specializarea rusă-hindi, secția de orientalistică. Își urmează în paralel vocația în domeniul artelor plastice.

Este începutul primelor mari călătorii spre exotic, spre India, Egipt, Mexic. Scrie o licență pe tema literaturii indiene vechi și a mitologiei comparate, apoi urmează un masterat în cadrul aceleiași facultăți: Studii de Cultură Rusă. Își aprofundează cercetarea în domeniul prozei și picturii ruse de secol XIX. Refuză o carieră în spatele catedrei pentru a deveni grafician și visează în continuare către cele mai îndepărtate locuri care i-au captivat imaginația încă de când era copil. Descoperă atracția pentru fotografia de natură și de viață sălbatică, una care îl va însoți de acum pretutindeni.

Călătorește în Guiana Franceză, începe să colaboreze ca fotograf și scriitor cu National Geographic. Participă la concursuri și expoziții în ambele arte practicate – cea plastică și fotografică. Se întoarce în Africa, în Kenya de data asta, apoi revine în Asia, în Arhipelagul Indonezian, Islanda. Gândul îi zboară încă la junglele Americii de Sud, la Amazonia, așa că pleacă din nou peste ocean, în Peru. Scrie. Suma aventurilor lui de departe este publicată în jurnalul de călătorie „Urme pe zăpadă și nisip”.

– Evenimentul face parte din programul ediției a VI-a (ediție reprogramată din octombrie 2021) a festivalul internațional de fotografie Bucharest Photofest, festival de fotografie ce se desfășoară între 1-8 mai 2022 la București și are ca temă centrală Rezistența.

– Programul complet pe www.bucharestphotofest.ro

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply