Biblioteca Prichindeilor din Diaspora

            Biblioteca Prichindeilor este un proiect dedicat celor mai mici cititori români din diaspora. Iniţiativa a pornit la Praga în ianuarie 2021 când o mămică inimoasă Ana Răduleţ, dorind ca proprii copii să aibă acces la o gamă cât mai variată de cărți, a inițiat o primă bibliotecă l. Astfel a oferit spre împrumut, printr-un catalog online, titluri din colecția personală de acasă, cu speranța că și alți părinți din comunitate vor fi dispuși să contribuie, creând astfel un fond de carte valoros, disponibil pentru toți cei implicați.

             Pe lângă împrumutul gratuit al cărţilor au fost organizate şi întâlniri  de joacă și lectură care au facilit schimbul de cărți și dezvoltarea unor legături puternice între familii  dar şi comenzi centralizate de cărți din România.

              Inițiativa s-a bucurat de success iar micuţa bibliotecă a crescut prin donaţii din prtea editurilor din țară . Succesul de la Praga  i-a făcut şi pe alţi părinţi şi copiii pasionaţi de lectură să înfiinţeze asemenea bibioteci. Prin dedicarea unor mame pasionate de păstrare a limbii române în viața copiilor lor și a unor românce active în mediul didactic în diaspora, Biblioteca Prichindeilor a devenit o rețea europeană , care s+a extins în  8 țări: Belgia, Cehia (Praga), Croația, Danemarca, Finlanda (Helsinki), Italia (Bologna), Polonia (Cracovia), Spania (Madrid și Tarragona). Bibliotecile funcționează independent, însă coordonatoarele comunică îndeaproape, stabilind strategii comune,.

            De la 50 de cărți disponibile în ianuarie 2021, La Praga sunt acum peste 700, care au ajuns la aproape 70 de familii, pentru mai mult de 1500 de împrumuturi. La nivel european, Bibliotecile Prichindeilor, apărute în diverse momente cuprinse între toamna 2021 și primăvara 2022, au un fond cumulat de peste 2000 cărți de care se bucură aproape 200 de familii.

          În 2022, prin Ana Engrth Răduleț, acest proiect a primit sprijin financiar nerambursabil de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) pentru achiziții de „Cărți noi la Bibliotecile Prichindeilor în Diaspora”, titluri atent selecționate și conforme nevoilor din fiecare comunitate.

            Prima ocazie importantă în care vor fi prezentate cărțile noi va avea loc odată cu lansarea primului hub al Bibliotecii Prichindeilor din Belgia, la Bruxelles, în cadrul Bibliotecii Neerlandeze Jette. Evenimentul se întâmplă sâmbătă, 27 august, între orele 10:30-11:30, și va cuprinde activități de joacă și lectură coordonate de Anamaria Vition, alături de Ana Răduleț de la Biblioteca Prichindeilor din Praga.

Sursa info si foto www.drp.gov.ro

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply