Atenţionări MAE pentru românii care călătoresc în Europa

             Românii care aleg să călătorească în această perioadă  au parte de avertizări dese din partea autorităţilor. Intreaga Europă este cuprinsă de un val de căldură insuportabil, cu temperature caniculare, secetă şi pericol de incendii. Peste acestea se suprapun problemele legate de anularea a mii de zboruri de către companiile aeriene din întreaga lume şi de problemele de pe aeroporturi  din cauza lipsei de personal.De aceea, este bine să fiţi la current cu ultimele informaţii legate de situaţia ţării în care doriţi să ajungeţi.

Atenţionare de călătorie în Slovenia – Pericol de incendii masive de vegetație

 Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Slovenia că există pericole majore din cauza incendiilor izbucnite în regiunea Kras, care au devastat o porțiune semnificativă de câmpie şi deal din regiunea vestică Kras. În prezent, se alocă resurse suplimentare pentru stingerea incendiilor şi crearea de coridoare de evacuare, prin cooptarea de detașamente noi de pompieri în zonele din vecinătatea satelor Opatje, Koritana Krasu, Hudi Log, Renče şi a oraşului Nova Gorica.

Există temeri privind reizbucnirea incendiilor, ca urmare a intensificării vântului. În plus, situaţia este defavorabilă şi ca urmare a deteriorării calităţii aerului în zonele afectate de fum, care s-au extins din zona Kras către regiunile Gorenska şi Slovenia Centrală. În regiunile de coastă există pericolul apariţiei problemelor respiratorii şi a iritaţiilor oculare.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ljubljana: +38615057335, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în R. Slovenia: +38640980068.

 Atenţionare de călătorie în Croația – Cod roșu și cod portocaliu de caniculă

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească pe teritoriul Republicii Croația că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic croat, pentru perioada 22 – 26 iulie 2022 a fost emis un cod roșu pentru temperaturi ridicate în regiunile Zagreb, Karlovac, Knin, Rijeka și Split, fiind prognozate temperaturi de 34 – 40 de grade Celsius. De asemenea, a fost emis un cod portocaliu de caniculă pentru regiunile Osijek, Gospić și Dubrovnik.

Se recomandă cetățenilor români să evite expunerea directă la soare, pe cât posibil în intervalul orar 11:00 – 16:00 și să se hidrateze corespunzător.

Pentru informații actualizate, se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic Național – https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că, în situații de urgență, pe teritoriul Croației, pot apela numărul european unic de urgență 112.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Croația: +38598414341.

Atenţionare de călătorie în Grecia – Menținerea pericolului incendiilor de vegetație

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau intenționează să călătorească în Republica Elenă că, pentru următoarea perioadă din luna iulie 2022, autoritățile elene au reiterat avertizarea referitoare la pericolul producerii unor de incendii de vegetație.

Apariția focarelor de incendiu este favorizată de menținerea condițiilor climatice deosebite, caracterizate de temperaturi în continuă creștere și vânt puternic (7/8 grade pe scala Beaufort – ruperea ramurilor/arborilor, valuri mari de 4, până la 7 metri înălțime). Zonele cele mai vizate vor fi:

  • Attica, Kythera, Viotia, Corint, Argolida;
  • Insula Creta, Insula Evia, insulele din estul mării Egee și Peninsula Peloponez.

Serviciul Național de Pompieri recomandă tuturor persoanelor să NU:

  • dea foc gunoiului sau vegetației uscate;
  • utilizeze grătare în aer liber;
  • desfășoare activități în aer liber care pot genera scântei sau foc deschis;
  • arunce țigări aprinse în aer liber;
  • lase resturi menajere în pădure.

În cazul în care este observată producerea unui incendiu, este necesară apelarea de urgență a Serviciului de Pompieri la numărul național gratuit 199 (funcțional 24/7) și transmiterea următoarelor informații:

  • locația și punctul exact în care se află persoana care face sesizarea;
  • locația, punctul exact și direcția de propagare a incendiului;
  • tipul de vegetație care arde.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numerele de telefon de permanență ale misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Atenţionare de călătorie în Spania – Prelungirea grevei însoțitorilor de zbor ai companiei Ryanair

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească pe cale aeriană înspre și dinspre Regatul Spaniei că mai multe organizații sindicale au anunțat prelungirea grevei însoțitorilor de zbor ai companiei aeriene Ryanair, în perioada  25-28 iulie 2022, pe toate intervalele orare, la cele 10 aeroporturi situate în: Madrid, Malaga, Barcelona, Alicante, Sevilla, Palma de Mallorca, Valencia, Girona, Santiago de Compostela și Ibiza. În acest context, pot exista blocaje majore în programul curselor aeriene operate de această companie.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se informeze din timp cu privire la situația zborurilor contractate, consultând paginile de Internet de specialitate și oficiale și/sau contactând direct operatorul de zbor, în vederea prevenirii unor situaţii neplăcute pe durata călătoriei în străinătate.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al Românei la Madrid: +34917344004, apelul fiind redirecționat către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

MAE reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs) care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply