Atentie : schimbari in codul rutier din Romania

      Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenta, noi sancţiuni pentru mai multe abateri de la legislaţia rutieră.  

Sanctiuni mai dure pentru soferii agresivi

In Romania soferii care ii sicaneaza pe ceilalti conducatori auto nu mai sunt de mult o noutate. Ordonanta de urgenta a stabilit ca soferii agresivi sa fie pedepsiti. Se sanctioneaza deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta pentru a depăși un șir de vehicule. Sunt vizati si cei care fac manevre de intimidare, cei care dau flashuri si claxoneaza pentru a obliga alți șoferi să elibereze banda, cei care demareaza in tromba cu scârțâit de roți sau derapeaza controlat. Acestia risca sa fie amendati cu sume intre 580 și 725 de lei și sa ramana fără permis pentru 30 de zile. In cazul in care in afara comportamentului agresiv au fost implicati si intr-un accident vor ramane fara permis pentru 60 de zile iar amenda va fi si mai mare, putand depasi 1.100 lei.

Amenda pentru banda de urgenta

 In alte state, rar vezi autovehicule pe  banda de urgenta . In Romania insa aceasta este folosita de multe ori ca o banda obisnuita.

Ordonanta de urgenta prevede ca soferii care circulă nejustificat pe banda de urgență sa fie pasibili de  amenzi de până la 2.900 de lei si sa ramana fara permis pentru 90 de zile. Pentru abateri mai grave, pot sa ramana fara carnet 4 luni.Deasemenea soferii condamnați penal pentru infracțiuni de trafic în România și care au permise emise de o autoritate străină nu vor mai avea voie să conducă mașini pe drumurile publice din țară. 

Codul Rutier îi pedepsește și pe şoferii care nu îşi curăţă parbrizul şi geamurile maşinilor ca să aibă vizibilitate optimă. Dar și pe cei care îşi lasă maşinile parcate, fără să le asigure cu frâna de mana trasă sau băgate în viteză.

 Alte sanctiuni

 Se majorează sancţiunea contravenţională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată.

Se reglementează un nou prag de viteză, respectiv depăşirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză, pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.

Mai multe informatii : https://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-actele-normative-adoptate-in-edinta-guvernului-romaniei-din-27-ianuarie-2022

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply