Alimente pe care ar trebui să le consumăm toamna

Nutriţionistul Marina Apletaeva, alergolog şi imunolog, susţine că, de fapt, consumul anumitor produse alimentare este necesar pentru menţinerea unui sistem imunitar sănătos pe perioada toamnei. Se pare că beta-carotenul are un rol decisiv în apărarea organismului împotriva bolilor din sezonul rece al anului.

„În perioada celor trei luni de toamnă, trebuie să consumaţi în mod special produse alimentare de culoare portocaliu intens şi galben-portocaliu, legumele de culoare galben-portocaliu şi următoarele fructe: piersici, caise, prune galbene, dovleac, morcov şi pepene galben.

Aceste produse sunt bogate în beta-caroten, o substanţă care este un precursor al vitaminei A (retinol) … Vitamina A este principala vitamină care protejează membrana mucoasă a căilor respiratorii superioare de pătrunderea virusurilor şi bacteriilor. Dacă consumaţi vitamina A, în formă pură, aceasta poate fi toxică”, a explicat specialistul.

Vitamina A se regăseşte şi în produsele lactate.

„Vitamina A se mai regăseşte în produsele lactate, dar uneori conţinutul de grăsimi din produsele lactate este destul de ridicat, deci este necesar să consumăm lactate cu moderaţie. Un alt beneficiu al vitaminei A este că organismul nostru poate forma o rezervă. Se poate crea un fel de depozit de beta-caroten în ficat, pe care îl putem transforma apoi în această vitamină importantă şi necesară, la momentul oportun”, a remarcat Apletaeva.

Un alt nutrient important în sezonul de toamnă este vitamina C.

„Alimentele bogate în vitamina C sunt importante. Este dificil să faci rezerve de această vitamină în organism, dar lipsa ei afectează multe funcţii, ea fiind capabilă să îmbunătăţească imunitatea mediată celular. Vitamina C este, de asemenea, un bun antioxidant, care protejează celulele din corp”, a subliniat nutriţionistul.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply