Ajutor şcolar pentru copiii români care se întorc în ţară

        În ultimii ani, mii de copii români s-au întors din diaspora. Pandemia , criza economică sau decizia părinţilor de a se reîntoarce pe meleagurile româneşti au făcut ca tot mai mulţi copii care au studiat în străinătate să fie acum înscrişi în şcolile româneşti. Chiar dacă unii dintre ei vorbesc limba română, rintegrarea în sistemul de învăţământ este dificilă fiind obişnuiţi cu un alt mod de predare, cu o altă programă şi având carenţe la materiile specifice care se studiază aici ca isoria sau geografia României.

        Un proiect de lege pentru facilitarea integrării acestora a trecut deja de Camera Deputaţilor şi aşteaptă votul Senatului .

        Proiectul prevede ca elevii care urmează să fie reintegraţi în sistemul de învăţământ românesc să  beneficieze de grupe de acomodare, aşa cum există cu success în alte ţări.

       In cadrul grupelor ei  vor participa la cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie română, în paralel cu orele de curs obligatorii. Grupele se vor desfășura pe tot parcursul anului școlar, ducând la facilitarea integrării copiilor în școală și societate, indiferent de perioada reîntoarcerii în țară.

     Dosarele pentru echivalarea perioadelor de studii efectuate în străinătate vor putea fi depuse în situația în care elevii nu au mai fost şcolarizaţi în România, dar deţin cunoştinţe minime de limba română ori aceștia au mai fost şcolarizaţi în România, însă au petrecut o perioadă mai mare de 2 ani în străinătate.

      In plus, elevii care nu au fost niciodată şcolarizaţi  în România şi nu deţin cunoştinţe de limbă, cultură şi civilizaţie românească vor putea participa la cursurile grupelor de acomodare.

Credit info http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19893&fbclid=IwAR1uFWeUUxfHOYskTthTNjhcwJx3QJeHnANj1bZqyrm9kcfIGUNUjT_OmqU

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply