Afla cu cat a crescut ajutorul de deces in Romania din ianuarie 2022

Ajutorul de deces este corelat cu nivelul salariului minim si a fost marit substantial de la 1 ianuarie 2022. Astfel, a crescut de la 5380 la 6095 de lei.

Ajutorul se va acorda unui singur membru al familiei persoanei decedate si va fi primit in momentul in care se demonstreaza cu acte si chitante ca au fost suportate costurile de inmormantare.Daca decedatul nu are nici un membru de familie, ajutorul poate fi primit si de catre persoana care demonstreaza ca a platit cheltuielile necesare.

Ajutorul se acorda diferentiat . Astfel, suma totala se acorda in cazul in care este vorba de un pensionar sau o persoana care a cotizat la asigurarile sociale.

Intre actele necesare se numara : cerere pentru acordarea ajutorului de deces , act de identitate al solicitantului, acte ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces, certificat de deces (original şi copie), adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat, după caz, dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar . Aceasta din urma se poate face  prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz.

Detalii suplimentare se pot afla la birourile primariilor unde se afla adresa persoanei decedate.

Chiar daca nu este o tema despre care sa vorbim cu placere, este important sa stim ce drepturi avem in tara, ce sume pot fi folosite si in ce conditii.

Marirea ajutorului de deces si faptul ca avem dreptul la el in cazul rudelor apropiate, este printre putinele cresteri de venituri pe care le vom avea in anul 2022.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply