A fost sfintita noua biserica romaneasca din Valencia

           Români din comunitatea valenciană, îmbrăcați în costume populare sau în straie de sărbătoare, au participat Slujba de Sfințire și Târnosire a Bisericii cu hramul Sfântului Apostol și Evanghelist Matei din Valencia.

         Slujba de sfințire și liturghia arhierească au fost săvârșite duminică 16 octombrie 2022 de către PS Timotei, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi.

          Preotul paroh Gabriel Cojocaru, împreună cu enoriașii săi, au dus o muncă titanică pentru a restaura o ermită din anul 1430 și a o transforma într-o biserică ortodoxă. Membrii parohiei s-au implicat trup și suflet pentru ca din biserică, să nu lipsească niciun obiect de cult. Cu tot acest efort colectiv, lăcașul a fost gata în mai puțin de 2 ani.

           Nu este de mirare că biserica a devenit neîncăpătoare pentru românii care au dorit să ia parte la acest moment plin de semnificații spirituale. Intreaga stradă din fața bisericii a fost blocată pentru ca zecile de români care nu au mai avut loc în lăcașul de cult să poată participa la slujbă.

           Hrisovul  Târnosirii Bisericii a fost citit iar apoi a fost zidit împreună cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Mercurie în piciorul Sfintei Mese. Aceasta a fost spălată cu apă de trandafiri și unsă apoi cu Sfântul și Marele Mir.

          Credința și  apartenența la spiritualitatea românească se învață în familie iar românii din Valencia le transmit copiilor lor valorile autentice. Deși slujba a durat 5 ore, cei mai mici creștini au ascultat rugăciunile, au aprins o lumânare  și mai ales au avut posibilitatea, așa cum cere  tradițiea la târnosirea unei biserici, să se închine la Sfântul Altar.

           Povestea românilor din parohia Bisericii cu hramul Sfântului Apostol și Evanghelist Matei este impresionantă pentru că au reușit într-un timp atât de scurt să transforme o clădire în ruină în biserica lor de suflet . Iar drumul nu a fost ușor pentru că au existat probleme la tot pasul mai ales că au restaurat un monument istoric .

           Pentru meritele sale, părintele Gabriel Cojocaru, a fost numit de către PS Timotei, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, preot iconom stavrofor – recunoaștere acordată  preoților  cu activitate bisericească excepțională.

credit foto: VIP Event Valencia

Da-i o nota Articolului

5 / 5. Numarul de voturi: 2

leave a reply