44% dintre copiii cu  părinți  în străinătate, cresc  fără mama alături

         Aproape jumătate dintre copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate, se află la mii de kilometri depărtare de mamele lor, arată datele unei campanii Salvați Copiii, în parteneriat cu PEPCO România.

          
         Practic mai mult de doi din cinci  dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate au rămas în țară fără mama alături, fie că aceasta este plecată împreună cu tatăl, fie că este singurul părinte plecat din familie. Un număr de 21.024 au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat, potrivit statisticilor oficiale.

        În acest context, Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra consecințelor socio-emoționale pe care copiii rămași în țară, în urma migrației economice a părinților, le resimt și întăreşte programele de informare şi suport din cinci județe, pe perioada lunii august, când majoritatea părinților plecați revin în țară pentru vacanță.


         Din nefericire datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în decembrie 2021, pe un eșantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizației Salvați Copiii, arată că intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părintele/părinții plecați, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eșantion.
Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiindreprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens. Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinți este redus (doar 7%), observăm că foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.


        În acest context, Organizația Salvați Copiii România derulează, pe
parcursul lunii august, luna cu cele mai multe reîntoarceri ale românilor care muncesc peste hotare, o campanie amplă de conștientizare a importanței timpului de calitate părinte-copil. Sub egida mesajului „Împreună totul este mai bine!”, copii, părinţi reîntorşi din străinătate, bunici sau alte rude în grija cărora au rămas copiii în ţară vor participa la activităţi recreative, de socializare şi de consiliere susţinute de echipele locale Salvaţi Copiii din 6 centre locale din judeţele
Suceava, Iaşi, Vaslui, Hunedoara şi Mureş.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat: ”Chiar dacă părinții sunt nevoiți să muncească peste granițe și-și lasă copiii în grija rudelor, cel mai adesea a bunicilor, este important ca absența fizică să nu fie dublată de absența emoțională. Părinții trebuie să facă parte din viața copiilor lor, să vorbească cu ei, să-i asculte, să petreacă împreună timp, chiar dacă sunt la distanță”.


 76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, în urma migrației economice a părinților, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.
Cei mai mulți copii rămași singuri acasă sunt în județele:
1. Suceava – 6.518
2. Botoșani – 5.025
3. Iași – 4.855
4. Neamț – 4.019
5. Bacău – 3.809

6. Prahova – 3.196
7. Galați – 3.067
8. Vaslui – 2.919
9. Constanța – 2.765
10. Maramureș – 2.064

Sursa info https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/media/Documente/2-din-5-copii-romani-au-mama-plecata-la-munca-in-strainatate.pdf

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply