Ziua națională la Madrid: La mulți ani România!

Ambasada României in Regatul Spaniei, împreună cu Consulatul General și Institutul Cultural Român, a organizat, la Madrid, pe 28 noiembrie, un concert extraordinar pentru a marca Ziua Națională a României, în prezența Decanului Corpului Diplomatic Nunțiul Apostolic, a președintelui Senatului din Spania, Pedro Rollan Ojeda, a ministrului de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a Secretarului de Stat din Ministerul spaniol de Externe Francisco Navarro, a coordonatoarei președinției spaniole a Consiliului UE, Aurora Mejia, consilierul militar al regelui Spaniei, Emilio Juan Garcia Cirugeda, precum și a numeroși reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Spania și a reprezentanților comunității românești. La eveniment au participat și reprezentanți ai Parlamentului României, ai Secretariatului General al Guvernului de la București precum și ai Casei Regale din Spania.

Sute de invitați la Ziua Națională a României au apreciat virtuozitatea și mesajul universal transmis de orchestra Violoncellissimo, sub bagheta maestrului Marin Cazacu. Prin magia muzicii, a fost celebrata frumusețea diversității și importanța colaborării dintre Spania și România.

Atmosfera a fost una deosebită, iar sala Teatrului Fernando de Rojas din  impunătoarea clădire Circulo de Bellas Artes, din inima capitalei spaniole, s-a dovedit a fi neîncăpătoare, fiinf prezenti sute de invitati.

Pe lângă marcarea Zilei Naționale, evenimentul a avut un important mesaj politico-diplomatic, celebrând 10 ani de parteneriat strategic între România și Spania,  Spania detinand si  președinția Consiliului Uniunii Europene. Relația dintre cele două țări s-a dezvoltat într-un mod exemplar în ultimul deceniu, cu colaborări la nivelul poliției, al apărării și al comerțului, însă coloana vertebrală a acestei excelente colaborări rămâne comunitatea românească din Spania.

Ambasadorul George Bologan a evidențiat în cuvântul adresat celor prezenți nivelul excelent al relației bilaterale și a transmis un mesaj românilor din Spania: „Dragi compatrioți, Ziua Națională nu se sărbătorește cu mesaje patriotice sterile. Istoria este a faptelor și scrisă de fiecare dintre noi care își stabilește criterii, scopuri și valori pentru bunul renume al României în lume. Valoarea și puterea unui neam stau în energia istoriei și a acțiunilor noastre. Recunoștință tuturor celor care onorați numele de român!”

Concertul a fost transmis live pe paginile de Facebook ale Ambasadei României și a Institutului Cultural Român.

Intre oficialii spanioli prezenti s-a aflat si ministrul de interne Fernando Grande-Marlaska, care a transmis un mesaj important, de sustinere a intrarii Romaniei in zona Schengen de catre Regatul Spaniei:

“În calitate de Ministru de Interne al guvernului spaniol, este o plăcere si o mândrie să pot felicita România cu ocazia Zilei Nationale și în special, dacă îmi permiteți, comunitatea românilor rezidenți în Spania, cu care avem o legatură specială la toate nivelurile societății. Suntem parteneri de încredere, parteneri cu care am dezvoltat relații foarte intense și productive nu numai la nivel bilateral, dar și în cadrul UE, unde suntem susținătorii deplinei integrării a României în spațiul Shangen. Europa, Uniunea Europeană ar fi, fără doar și poate, mai puternică odată cu intrarea României în spațiul Schengen.” 

La multi ani Romania si romanilor de pretutindeni!

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply