Zeci de mii de copii nu-si vor revedea parintii din diaspora de Sarbatori

dig

       Peste de 75.800 de copii din Romania au ramas  în grija rudelor sau a unui singur părinte, pe fondul migratiei economice . Departarea de parinti este greu suportata de micuti iar in perioada Sarbatorilor aceasta lipsa este resimtita si mai acut.Anul acesta doar 41% din parintii care muncesc in strainatate vor reveni de Craciun in sanul familiei, in timp ce 40 % stiu sigur ca vor petrece aceasta perioada tot peste hotare, releva datele unei anchete, realizata de Organizatia Salvati Copiii Romania, in decembrie anul acesta. Restul de 19 procente  nu stiau daca vor reveni sau nu.

     Statiscticile arata ca cei mai mulţi copii rămaşi singuri acasă traiesc în judeţele: Suceava – 7216, Botoşani – 5421, Iaşi – 4448, Bacău – 3569, Neamţ – 3527, Prahova – 3515, Vaslui – 3220, Galaţi – 2879, Maramureş – 2836 şi Constanţa – 2833.

       In ultimii ani cateva milioane de romani au ales sa munceasca peste hotare, pentru a putea asigura familiei din tara un trai decent. Din sumele asociate cu nevoile copilului, acestea sunt cel mai frecvent cheltuite pe alimente – 71% din cazuri, pe educaţie (rechizite, meditaţii,etc) – 60% din eşantion – şi cheltuieli locative (chirie, utilităţi, rate pentru achiziţia sau construcţia locuinţei) – 51%.

Ancheta  sociolgica a Organizatiei Salvati Copiii în rândul persoanelor în grija cărora au rămas copiii, arata ca doar 41% s-ar întoarce definitiv în ţară dacă ar gasi aici un climat socio-politic stabil sau un sistem medical imbunatatit si numai in 7% din cazuri exista perspectiva unei mutări definitive în străinătate a copilului, alături de părinti.

Datele pentru această anchetă au fost culese în luna decembrie 2021, pe un eşantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor organizaţiei Salvaţi Copiii.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply