Unul din trei studenţi romani vrea să emigreze

Unul din trei studenţi vrea să emigreze

       S-a tot vorbit în ultimii 20 de ani de exodul creierelor, de faptul că generaţii întregi de absolvenţi români au văzut în emigrare singura şansă la o viaţă mai bună şi o carieră de succes.

       Deşi guvernanţii, indiferent de care parte a eşicherului politic s-au aflat, au încercat să găsească soluţii pentru a stopa acest fenomen nu au avut încă rezultatele scontate.

       Un sondaj recent arată ca un student roman din trei considera ca are mai multe sanse peste hotare decât în ţară sa isi construiasca o cariera . Sondajul „Viaţa studenţilor în pandemie”, prezintă rezultatele unui amplu chestionar online realizat între 6 ianuarie 2022- 2 martie 2022.  Este un prim proiect al Stării Naţiunii Studenţeşti, un parteneriat format din 34 de asociaţii studenţeşti  din toată România.

         De ce vor tinerii să emigreze? De ce nu îşi văd viitorul în ţara care a investit in educaţia lor ?

        Conform sondajului Nepotismul este problema cu care se confruntă studenţii români . Aceştia considera ca nepotismul bate CV-ul şi că pilele, cunoştinţele şi relaţiile cântăresc mai greu la un interviu de angajare decât notele din facultate.

        Practic cifrele arată că  cele mai mari probleme cu care se confruntă generaţia lor sunt :  37,7% dintre studenţi indică nepotismul şi favorizarea celor cu pile şi relaţii, urmat de lipsa accesului la locuinţe la preţuri rezonabile- 13,9%.

      In concluzie, 38,3% dintre respondenţi sunt de acord puţin sau foarte puţin cu faptul că România este un loc bun în care să îţi trăieşti viaţa, faţă de doar 21.2% dintre respondenţi care sunt de acord mult sau foarte mult cu acest lucru.

     Numărul de studenţi care îşi doresc puţin sau foarte puţin să emigreze este de 35,9%, puţin mai mare decât numărul celor care îşi doresc mult sau foarte mult să emigreze, de 31.9%. restul de 25,4 %  sunt neutri în privinţa emigrării.   

Credit info: mediafax.ro

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply