MuzeulNațional al Bucovineivăinvităjoi, 16 iunie 2022, ora 13, la Muzeul de Istorie, la vernisajulexpoziției Un veac de feminitate – 100 de ani de modă, 1850 – 1950.
Expoziția creeazăcontextulîntoarceriiîntr-un timpistoricîn care designul, atențiapentrudetaliu, stilul, rafinamentulși-au pus amprentaasuprapieselorvestimentareșiaccesoriilor.
Vorputea fi admiratepiesevestimentarespecificeperioadei Belle Epoque, ce au aparținutOttilieiMichail-Oteteleșanu, pictoriță a Casei Regale șiprotejata, pelinieartistică, a RegineiElisabetaprecumșipălării,poșete, umbreluțe de soare, vestimentație, bijuterii, podoabe, ceasuri, evantaie, sticluțe de parfum, carnețele de bal, dantelă, fotografiireprezentativepentruepocaîn care au fost create.
Totodată, expozițiava include o secțiuneintitulată Rafinamentșiintimitateîn Belle EpoqueșiInterbelic, în care vor fi expusepiese de lenjerie.
Toatecele 500 de exponateprovin din colecțiaIulieiGorneanușisuntpieseoriginale din perioada 1850-1950.
Idealul de frumusețe aexperimentatschimbărimajore de-a lungultimpului, oscilânduneoriîntre extreme de la o epocă la altașiconducând la ceeaceastăzilenjeriaîncununează cu succes: celebrareafeminității.
Creatăinițialpentruremodelareatrupuluiînspiritulesteticiivremii, de la corsete restrictive șipână la dantele elaborate cedecoraulenjeriadoamnelor din perioada Belle Epoque, acest tip de vestimentație – devenitobiectmuzeal – continuăsă inspire designeriși case de modă.
Exponatele din aceastăsecțiuneaexpozițieiprovin din România, pecâtevapiesece au aparținutuneidoamne din înaltasocietateputându-se admirabroderiitradiționalerealizate cu fir de mătase, ajururișicusăturiinspirate de celetradiționale. Colecțiailustreazăperioada 1890-1930.
„Femeile din fotografiile de demult, prinvestimentație, accesoriiși nu înultimulrândprinatitudine, ne învață o lecțiepe care am vrut cu tot dinadinsulsă o uităm: feminitatea. Eleganța, rafinamentulșicandoareafemeilorce ne privesc de dincolo de timp ne tulburășitotodată ne invităsă le cunoaștemlumeademultapusă. Ne ajutăsă ne apropiem de eașisăîndrăznim, cu inteligențășiimaginație, săreinventăm tot ce a avutmaifrumos, maiprofund, maiadevărat.
Arta de a fi femeie a ajunssă fie aproapeuitată
Frumusețea de altădatăpoate fi șifrumusețeanoastrădacă, odatădescoperită, vomștisă ne raportăm la farmeculeiîntr-un mod personal, creativ, contemporan.
Astăzi, gingășia, candoarea, delicatețeasuntprivite cu dispreț. Fiind considerate o consecință a vulnerabilității, a lipsei de putereșiautoritate, suntalungateși bine ascunse. Arta de a fi femeie a ajunssă fie aproapeuitată. Feminitateapresupune, dincolo de rafinamentulvestimentarobligatoriu, un anumitfel de a vorbi, de a asculta, de a temișca, de a atingepământulatuncicândmergipe drum. Feminitateaeste o frumusețeinterioară, tainică, nedeclarată.
Nu existăformulemagicepentrua o descoperi, asumașiafirma, însă o întoarcereînistoriamodeipoate face minuni”.