Un somn sănătos protejează inima

Cardiologii americani au descoperit că persoanele care nu suferă de insomnie şi alte tulburări de somn dezvoltă insuficienţă cardiacă cu 42% mai rar decât semenii lor cu astfel de probleme.

Experţi de la Universitatea Tulane din New Orleans au evaluat calitatea somnului voluntarilor ţinând cont de cinci indicatori: durată, sforăit, insomnie, probleme legate de somnolenţă în timpul zilei şi ora de trezire. Modelele pe care le-au descoperit subliniază importanţa unui somn sănătos în prevenirea insuficienţei cardiace.

Insuficienţa cardiacă şi problemele circulatorii pe care le implică această afecţiune rămân una dintre primele trei cauze de deces prematur la vârstnici în majoritatea ţărilor dezvoltate.

Aproximativ 5% dintre bărbaţi şi 3% dintre femei suferă de boală, dar acest număr s-ar putea tripla până la mijlocul secolului. Prof. Lu Qi şi echipa sa au analizat datele colectate de colegii lor britanici în cadrul proiectului Biobank, desfăşurat cu participarea a peste 400.000 de voluntari, cărora li s-au făcut analize de ADN şi examinări fizice complete.

Da-i o nota Articolului

0 / 5. Numarul de voturi: 0

leave a reply